Premierul polonez apără în PE dreptul statelor de a-şi construi sistemul judiciar conform propriilor tradiţii

Premierul polonez Mateusz Morawiecki a apărat miercuri, în Parlamentul European, dreptul fiecărui stat membru al Uniunii Europene de a-şi 'construi sistemul judiciar conform propriilor tradiţii', într-un discurs susţinut în plină confruntare între guvernul de la Varşovia şi Bruxelles în legătură cu reformele controversate din justiţia poloneză, relatează AFP, dpa şi Reuters.

'Unitatea în diversitate, această deviză a Uniunii noastre, nu este un slogan vid de conţinut', a afirmat Morawiecki, în faţa eurodeputaţilor reuniţi în sesiune plenară.

'Respectarea identităţilor naţionale este parte din încrederea ce trebuie construită în Uniunea Europeană. Fiecare stat are dreptul de a-şi elabora sistemul judiciar în conformitate cu propriile tradiţii', a subliniat premierul Mateusz Morawiecki.

El a insistat că Polonia are 'rădăcini adânci în ce priveşte parlamentarismul şi domnia legii'.

'Parlamentele naţionale sunt vocea suveranităţii şi seva democraţiei', a mai declarat premierul polonez.

În timpul discursului lui Morawiecki, câţiva deputaţi au afişat pancarte cu cuvintele 'Stat de drept'.

După cum au relatat agenţiile de presă, preşedinta Curţii Supreme poloneze, Malgorzata Gersdorf, a sosit miercuri dimineaţa în biroul său, gest prin care îşi confirmă refuzul de a se pensiona, aşa cum vor să-i impună, printr-o reformă controversată, conservatorii partidului majoritar Lege şi Justiţie (PIS).

'Nu mă implic în politică. Fac acest lucru pentru a apăra statul de drept şi a marca limita între Constituţie şi încălcarea Constituţiei', a declarat Malgorzata Gersdorf, adresându-se manifestanţilor adunaţi în faţa sediului Curţii Supreme. 'Sper că ordinea legală va reveni în Polonia', a adăugat ea.

Marţi a intrat în vigoare noua lege privind reforma Curţii Supreme, ce prevede scăderea vârstei de pensionare a magistraţilor din această instituţie de la 70 de ani la 65 de ani, şi care se află în centrul unui conflict între Polonia şi Uniunea Europeană.

Vârsta de pensionare a judecătorilor a fost coborâtă cu cinci ani de conservatori cu scopul afişat de a îndepărta magistraţii care şi-au început cariera înainte de căderea comunismului.

Malgorzata Gersdorf ar urma să fie înlocuită provizoriu de către un judecător de la Curtea Supremă ales de şeful statului, în aşteptarea alegerii succesorului acesteia.

Judecătorii Curţii Supreme (SN) din Polonia au decis însă joi că ei şi preşedinta instituţiei "vor rămâne în funcţie".

Comisia Europeană a lansat luni o procedură de infringement împotriva Poloniei, prin trimiterea unei scrisori de notificare oficială autorităţilor de la Varşovia, în legătură cu noua lege privind Curtea Supremă, şi le-a acordat autorităţilor poloneze un termen de 30 de zile pentru a răspunde. AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Fostul premier Tudose îndeamnă oamenii să voteze cu Iohannis! „Nu e vorba despre un vot cu inima, ci despre un…

2 Informație / Măcelul din 10 august 2018 a avut loc la comanda lui Dragnea, cu complicitatea ministrului de Inter…

3 LIVE Peste 50.000 de români au votat deja în diaspora / GRAFIC Prezența la urne, mai mare decât în primul tur a…

4 Dăncilă, călcată-n picioare de o fostă jurnalistă RTV: „Să-ți fie rușine! I-ai învrăjbit pe români mințind că …

5 HOPA! Dăncilă a predat Organizarea întreprinderii socialiste. A picat treapta I, a IIa și admiterea la faculta…

recomandări

Te ia DNA: Dan Popa

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Noi dovezi că pisicile conduc de fapt lumea