Premierul Poloniei și președintele Lituaniei s-au întâlnit de urgență în Coridorul Suwalki: Avertismente privind Wagner

Premierul Poloniei și președintele Lituaniei s-au întâlnit de urgență în Coridorul Suwalki: Avertismente privind Wagner

Premierul polonez Mateusz Morawiecki şi preşedintele lituanian Gitanas Nauseda s-au întâlnit joi la baza militară din Suwalki (est) pentru a prezenta o poziţie comună cu privire la escaladarea tensiunilor la frontiera cu Belarus.

Gitanas Nauseda (stânga) și Mateusz Morawiecki la baza militară din Suwalki FOTO EPA-EFE

Întâlnirea, cu caracter urgent, a fost anunţată în cursul dimineţii de joi de biroul lui Morawiecki, în contextul „activităţilor grupului Wagner şi al altor acţiuni de război hibrid din partea inamicilor noştri” şi pentru a face un „schimb de informaţii operative” cu privire la situaţia din Belarus, transmite agenția de presă EFE, preluată de Agerpres .

Mateusz Morawiecki a avertizat că mercenarii Wagner, care staţionează în tabăra Asipovici din centrul Belarusului, „pot întreprinde acţiuni de sabotaj” pe teritoriul Poloniei.

„Toţi cei care subestimează această ameninţare vor fi responsabili pentru viitoarele lor provocări”, a spus premierul polonez.

În același timp, Morawiecki a promis o „reacție adecvată” din partea Poloniei în cazul unei agresiuni împotriva sa.

Mercenarii Wagner sunt transferaţi mai aproape de flancul estic al NATO pentru a destabiliza alianţa militară, a avertizat mai avertizat el, potrivit Reuters.

Morawiecki a amintit de criza de la graniţa dintre Polonia și Belarus din 2021 şi 2022, când „mii şi mii de migranţi falşi au fost trimişi de Belarus la frontiera cu Polonia, inclusiv agenţi care plănuiau sabotaje”. Belarusul, condus de dictatorul Aleksandr Lukașenko, un aliat al lui Vladimir Putin, „se ocupă de atacuri hibride de ani de zile”, a semnalat premierul polonez.

La rândul său, Gitanas Nauseda a pledat pentru intensificarea cooperării regionale în perspectiva creșterii amenințării din partea Wagner.

„Trebuie să vorbim nu doar de măsuri la nivel naţional, ci şi despre ceea ce ar trebui făcut dacă această situaţie se complică şi mai mult, inclusiv închiderea frontierei cu Belarus. Aceasta ar trebui să se facă în mod coordonat între Polonia, Lituania şi Letonia”, a spus președintele lituanian.

Preşedintele Nauseda a exprimat totodată hotărârea ţării sale de a „continua să coopereze îndeaproape” şi cu alţi aliaţi din NATO pentru a menţine securitatea frontierelor Alianţei Nord-Atlantice. El a mai menționat că, potrivit informaţiilor sale, ar putea exista „mai mult de 4.000” de mercenari Wagner în Belarus.

Morawiecki și Nauseda s-au întâlnit în Coridorul Suwalki, o fâşie de pământ de la granița polono-lituaniană cu o lungime de mai puţin de 100 de kilometri și cu o mare importanţă strategică, dat fiind că se află între Belarus și enclava rusă Kaliningrad. Unii analiști militari consideră această zonă drept „Călcâiul lui Ahile al NATO”.

Lukașenko i-a permis lui Putin să-i folosească teritoriul Belarusului ca rampă de lansare a invaziei din Ucraina, după care s-a arătat dispus să-i găzduiască pe mercenarii Wagner.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat