Premierul Republicii Moldova îşi anunţă vizita la Moscova

Premierul Republicii Moldova îşi anunţă vizita la Moscova

Noul prim-ministru al Republicii Moldova, Ion Chicu, a anunţat luni că va efectua în cursul acestei săptămâni o vizită la Moscova, anunţ făcut într-o conferinţă de presă comună cu preşedintele Igor Dodon şi cu şefa legislativului, Zinaida Greceanîi, conform mass-media de la Chişinău.

'Voi întreprinde o vizită la Moscova care a fost de mult timp agreată între prim-miniştrii Federaţiei Ruse şi Republicii Moldova, dar din motive neînţelese de mine nu a mai avut loc, aceasta deşi relaţiile economice cu Rusia sunt foarte importante pentru Republica Moldova. S-au acumulat numeroase probleme. Vorbim despre livrarea gazelor, problema autorizaţiilor de transport pentru mărfuri în Rusia, chestiunea exportului de produse fără taxe vamale. Este o agendă foarte importantă', a declarat premierul moldovean, citat de portalul Agora.md.

Potrivit portalului citat, premierul rus Dmitrii Medvedev i-a transmis, printre primii, un mesaj de felicitare lui Ion Chicu, cu ocazia învestirii acestuia în funcţia de prim-ministru. Dmitri Medvedev l-a invitat cu această ocazie să efectueze o vizită la Moscova.

Oleg Osipov, purtătorul de cuvânt al premierului rus, a confirmat luni pentru agenţia de presă TASS că şeful executivului Dmitri Medvedev planifică să se întâlnească în curând cu omologul său moldovean, dar fără să indice o dată exactă. 'Discutăm acum despre data şi locul întâlnirii', a adăugat acesta.

Totodată, Ion Chicu a spus că, în data de 22 noiembrie, va participa la Summitul Parteneriatului Estic pentru Investiţii, care va avea loc la Londra, conform Radio Chişinău. 'Voi merge acolo pentru a discuta, inclusiv cu prim-miniştrii din ţările vecine, despre intensificarea relaţiilor. Bineînţeles, voi discuta cu Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) în privinţa sporirii finanţărilor pentru proiecte de infrastructură etc.', a explicat el.

Chicu, fost consilier prezidenţial, cunoscut opiniei publice pentru că acuzase recent 'comisarii europeni' pentru 'dezastrul' în care a ajuns Republica Moldova, a fost învestit în funcţie la o zi după căderea guvernului Maiei Sandu, lideră a Blocului ACUM (proeuropean), demis prin moţiune de cenzură de către partenerii socialişti de coaliţie şi deputaţi ai Partidului Democrat. Guvernul Maiei Sandu a funcţionat timp de 5 luni, din 8 iunie până la 12 noiembrie.

Motivul pentru demiterea executivului a fost proiectul legii asumat prin răspundere de guvern, care i-ar fi permis primului ministru să facă preselecţia candidaţilor pentru funcţia de procuror general.

În acest context, media de la Chişinău amintesc că prima vizită oficială a Maiei Sandu în calitate de premier a fost la Bucureşti.AGERPRES/ (AS-autor: Lilia Traci, editor: Mariana Ionescu, editor online: Anda Badea)


Citește și:

populare
astăzi

1 Dezvăluiri despre culisele unor negocieri secrete care ar fi putut termina demult războiul din Ucraina / Putin și Zelenski au fost dispuși să ia în cons…

2 Hărți care dau fiori / Victoria Rusiei în Ucraina ar avea consecințe devastatoare pentru apărarea NATO. România, printre țările aflate în pericol

3 VIDEO Unde o fi plecat așa intempestiv Nicușor Dan?

4 Un text dur și fără perdea despre ce se întâmplă acum în Ucraina și în „lumea civilizată”

5 Un articol despre ce se întâmplă în India...