Premierul sârb Ana Brnabic, homosexuală declarată, participă la Gay Pride din Belgrad

Premierul sârb Ana Brnabic, homosexuală declarată, participă la Gay Pride din Belgrad

Șefa executivului sârb, Ana Brnabic, homosexuală declarată, s-a raliat duminică la Gay Pride din Belgrad, ce se derulează sub o înaltă supraveghere a poliției, la șapte ani după violențele homofobe ce s-au soldat cu peste 100 de răniți la marșul minorităților sexuale care a avut loc atunci în capitala Serbiei, informează AFP.

În funcție începând cu luna iunie, Brnabic, 41 de ani, este primul șef al unui guvern balcanic care participă la un marș al comunității gay.

"Guvernul Serbiei este aici pentru toți cetățenii, atât pentru majoritate, cât și pentru minorități, pentru a arăta că respectă diversitatea", a declarat Ana Brnabic, citată de agenția Beta, la sosirea sa în Piața Florilor, unde s-au adunat sute de participanți, înainte de a pleca în marș pe străzile din centrul Belgradului.

Agitând un foarte mare drapel în culorile curcubeului, manifestanții s-au deplasat apoi spre Piața Republicii, la 1.500 de metri mai departe, pe un traseu supravegheat de un important dispozitiv al poliției, relatează un jurnalist al AFP.

În jur de 2.000 de polițiști urmau să fie desfășurați, mai puțin de jumătate din efectivele angajate anul precedent, precizează unul dintre organizatorii Gay Pride, Goran Miletic.

Alți doi miniștri, precum și primarul Belgradului, Sinisa Mali, participă de asemenea la marș.

"Așa ceva era greu de imaginat în urmă cu doar câțiva ani. (...) În câțiva ani, va fi normal să evoci teme pe care nu suntem gata să le abordăm astăzi", a declarat Brnabic într-un interviu publicat duminică în cotidianul Politika. "Frontierele pentru cucerirea libertății se mișcă, iar în acest plan societatea noastră a făcut mari progrese în ultimii ani", a adăugat ea.

Prezența sa la acest marș constituie un gest important în această țară tradiționalistă care negociază aderarea la UE, însă militanții pentru drepturile homosexualilor așteaptă de la noua șefă a guvernului ca ea să acționeze în favoarea revendicărilor lor. Ei cer adoptarea unei legi cu privire la parteneriatul între persoanele de același sex.

În opinia lor, prejudecățile împotriva homosexualilor rămân o problemă extrem de răspândită în această țară de circa 7 milioane de locuitori, majoritar creștin-ortodocși. Aproape 40% din populația Serbiei consideră că homosexualitatea este o boală, potrivit unui sondaj al Institutului Național Democratic cu sediul la Washington, efectuat în 2015.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”