Premierul sârb, la Moscova; Rusia se aşteaptă ca Serbia să semneze un acord care să o apropie de Uniunea Euroasiatică (agenţii)

Premierul sârb, la Moscova; Rusia se aşteaptă ca Serbia să semneze un acord care să o apropie de Uniunea Euroasiatică (agenţii)

Şefa guvernului Serbiei, Ana Brnabic, este aşteptată vineri la Moscova pentru a semna un acord prin care ţara sa s-ar putea alătura unui bloc comercial eurasiatic condus de Rusia, în pofida presiunilor Uniunii Europene, informează dpa. Potrivit agenţiei de presă RIA Novosti, se aşteaptă ca premierul sârb să semneze un acord privind zona de comerţ liber cu Uniunea Economică Eurasiatică.

În cazul semnării acestui acord, Serbia devine astfel primul stat din afara fostei URSS care se apropie de Uniunea Economică Euroasiatică, un proiect de cooperare regională conceput şi condus de Rusia, care mai grupează Belarus şi Armenia (în Europa) şi Kazahstan şi Kîrgîzstan (în Asia Centrală).

Pactul, care ar urma să fie semnat la Moscova, ar fi încă un pas de echilibristică făcut de Serbia, care oscilează între speranţa de-a adera la UE şi fidelitatea tradiţională faţă de Rusia.

Premierul rus Dmitri Medvedev anunţase în cadrul vizitei sale de săptămâna trecută la Belgrad că Brnabic este aşteptată vineri într-o vizită la Moscova, iar Federaţia Rusă mizează ca în timpul acestei vizite să fie semnat un acord privind zona de comerţ liber cu Uniunea Economică Eurasiatică, potrivit agenţiei de presă RIA Novosti.

Cu ocazia acelei vizite, preşedintele sârb Aleksandar Vucic declarase că Serbia va semna la 25 octombrie acordul privind zona de liber schimb cu Uniunea Economică Eurasiatică, argumentând că aceasta îi va permite ţării sale să-şi extindă exporturile pe această piaţă.

Responsabilii UE dezaprobă dovezile de loialitate ale Serbiei faţă de Moscova, inclusiv refuzul său de a alătura sancţiunilor occidentale împotriva Rusia.

Serbia depinde de sprijinul diplomatic al Rusiei pentru a împiedica Kosovo, fosta sa provincie separatistă a cărei independenţă proclamată unilateral a fost recunoscută de majoritatea comunităţii internaţionale, să devină stat membru al ONU, iar în plan economic de importurile de energie ruseşti.

Acordul comercial euroasiatic nu este susţinut pe scară largă în Serbia, notează dpa. Potrivit unui studiu ale cărui rezultate au fost date publicităţii săptămâna aceasta de către Biroul de cercetare socială din Belgrad, doar aproximativ 17% dintre sârbi susţin respectivul demers al Belgradului. Aproape jumătate, 45%, consideră aderarea la UE drept cea mai bună cale pentru ţara lor, în timp ce o treime dintre cei intervievaţi au declarat că cel mai bine ar fi ca Serbia să rămână în afara ambelor blocuri.

Potrivit TASS, premierul Serbiei a fost invitat să participe vineri la reuniunea Consiliului şefilor de guvern din cadrul Uniunii Economice Eurasiatice. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Au dat-o la ziar! / „Nu mai urla când faci sex!” / Anunțul pus pe ușa unui apartament din Turda

2 Ce ne așteaptă după ciclonul polar. Vreme siberiană în România: când se mai anunță căderi masive de zăpadă

3 Medic pediatru din Timișoara prins sub un pod în compania unui adolescent de 16 ani. Băiatul avea șlițul desfăcut

4 Foarte interesant! / De ce a venit șeful KazMunaiGaz, patronul Rompetrol, în România

5 Victor Pițurcă și șeful Romarm au fost reținuți de DNA