Premierul Spaniei dorește acordarea cetățeniei celor 622.000 de rezidenți români, în următoarele șase luni

Premierul Spaniei dorește acordarea cetățeniei celor 622.000 de rezidenți români, în următoarele șase luni

Pedro Sanchez, premierul Spaniei, a declarat în urma ședinței comune a guvernelor României și Spaniei, că autoritățile din cele două țări vor crea un grup de lucru pentru acordarea dublei cetățenii membrilor comunității române din Spania.

Grup de lucru între Spania și Românie pentru acordarea dublei cetățenii românilor FOTO: GOV.RO

Potrivit OK Diario, Pedro Sanchez dorește să ofere dublă cetățenie celor 622.000 de rezidenți români. Măsura nu îi vizează pe toți românii care trăiesc în Spania, numărul acestora ajungând la 1,1 milioane, ci doar pe cei cu acte de rezidență.

Comunitatea românească este a doua cea mai mare din Spania, după cea marocană, potrivit OK Diario. De asemenea, publicația spaniolă susține că tot comunitatea românească are și cea mai mare rată a criminalității, de 12%, însă premierul spaniol a refuzat să discute acest aspect în timpul ședinței comune a guvernelor celor două țări.

„Astăzi în Spania trăiesc în jur de 1.100.000. de români. Doresc să mulțumesc comunității de români prezenți aici în Spania pentru contribuția lor la progresul țării. Toți sunt cetățeni care știu ce înseamnă să fie români și știm au strânse legături cu Spania. Pentru toate aceste persoane am hotărât să creăm un grup de lucru pentru a studia posibilitatea de a ajunge să aibă naționalitate, cetățenie spaniolă, fără să renunțe la cetățenia română. În același timp, semnarea memorandumurilor de înțelegere este dovada afecțiunii dintre cele două țări”, a spus președintele Guvernului spaniol.

Grup de lucru pentru acordarea dublei cetățenii

În urma ședinței guvernelor României și Spaniei, autoritățile celor două țări au anunță că au căzut de acord să înființeze un grup de lucru în vederea analizării soluțiilor pentru acordarea dublei cetățenii membrilor comunității române din Spania.

Guvenul Spaniei şi guvernul României îşi propun să înceapă să lucreze în vederea obţinerii dublei cetăţenii şi acesta este un mesaj extrem de important. Subliniez că atunci când se va întâmpla acest lucru şi sigur se va întâmpla , România va fi al treilea stat din Europa cu care avem acest tip de alianţă şi acest tip de recunoaştere”, a spus premierul spaniol.

Ministrul român al Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a avut, miercuri, consultări politice cu omologul spaniol Jose Manuel Albares, context în care şefii celor două diplomaţii au stabilit începerea cât mai curând a negocierilor pentru încheierea Acordului bilateral privind menţinerea dublei cetăţenii pentru membrii comunităţii româneşti din Spania, respectiv pentru membrii comunităţii spaniole din România, potrivit Agerpres.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Eduard Hellvig, atac dur la medicul Cîrstoiu: „Când spectacolul începe să fie fluierat, își iau trusa de machiaj și își văd de drum”