Premierul Ucrainei: Mulțumesc întregului popor român pentru susținerea totală și multilaterală în războiul contra Rusiei

Premierul Ucrainei: Mulțumesc întregului popor român pentru susținerea totală și multilaterală în războiul contra Rusiei

Premierul Ucrainei, Denys Shmyhal, a exprimat o serie de mulțumiri față de statul român și pentru cetățenii României pentru modul cum atât instituțiile, cât și oamenii simplu au ales să sprijine cu toate forțele necesare țara vecină.

Premierul României și cel al Ucrainei FOTO gov.ro

Mulțumesc mult premierului, Guvernului de Coaliție și întregului popor român pentru susținerea totală și multilaterală în cadrul acestui război al Federației Ruse (nr. - contra Ucrainei. Mulțumesc pentru condamnarea agresiune ruse, a terorismului rusesc și a tuturor infracțiunilor comise de Rusia. Mulțumesc pentru susținerea sancțiunilor împotriva agresorului și vă mulțumim pentru susținerea păcii în formula enunțată de Zelenski”, a afirmat premierul Ucrainei, într-o declarație de presă la Palatul Victoria.

Mulțumesc pentru instruirea piloților ucraineni în România și crearea unui centru special. De asemenea, în România sunt instruiți și alți militari ucraineni și apreciem acest lucru”, completează sursa citată.

Apreciez poziția constructivă a României în ceea ce privește tranzitul cerealelor ucrainene și mulțumim pentru primirea călduroasă a celor peste 125.000 de ucraineni care s-au refugiat în România din calea războiului”, a mai afirmat Denys Shmyhal.

Alături de Ucraina atât timp cât e nevoie

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, vineri, într-o declaraţie de presă comună cu prim-ministrul Ucrainei Denys Shmyhal, că România va continua să fie alături de Ucraina atâta timp cât va fi nevoie, cât şi pe mai departe, în procesul de reconstruire a ţării.

Aşa cum am transmis şi atunci (n.r.- pe 27 iunie), i-am spus şi astăzi domnului prim-ministru că eu şi Guvernul pe care îl conduc vom continua să acordăm sprijin deplin şi consistent pentru Ucraina. Suntem uniţi împotriva agresiunii militare a Federaţiei Ruse şi a actelor de barbarie şi laşitate îndreptate împotriva poporului ucrainean. Pierderea de vieţi nevinovate în acest conflict fără sens trebuie să înceteze! Exprim încă o dată sprijinul total pentru independenţa, suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei”, a afirmat Marcel Ciolacu.

Şeful Guvernului român a mai spus că România este solidară cu Ucraina şi va sprijini acest stat atâta timp cât va fi necesar, cât şi în procesul de reconstruire a acestui stat. „Vom fi alături de Ucraina atât timp cât va fi nevoie, până la victoria Ucrainei şi restaurarea integrităţii teritoriale a acesteia, dar şi mai departe, în procesul de reconstrucţie a ţării. Traversăm o perioadă extrem de complicată, cu provocări fără precedent pentru securitatea continentului nostru şi a lumii întregi. Trebuie să rămânem însă fermi, pentru că această luptă este şi pentru protejarea modului nostru de viaţă şi a valorilor noastre fundamentale legate de democraţie şi libertate. Şi mă bucur că poporul român a înţeles din prima clipă aceste lucruri şi a dat dovadă de o solidaritate incredibilă cu Ucraina şi poporul ucrainean. Trebuie să apărăm dreptul Ucrainei de a decide în mod suveran asupra viitorului său. Pentru că o Ucraină independentă, suverană, democratică, liberă, prosperă, este în interesul strategic al României”, a completat Ciolacu.

Potrivit premierului, România plănuieşte în perioada următoare să dubleze volumul tranzitului de cereale prin România de la 2 milioane de tone pe lună cât este în prezent la 4 milioane de tone pe lună.

„Am stabilit împreună o ţintă ambiţioasă – dublarea în perioada următoare a volumului tranzitului de cereale ucrainene prin România, de la 2 milioane tone/lună acum, la 4 milioane tone/lună. În acest sens, ne vom concentra eforturile spre dezvoltarea capacităţilor şi coridoarelor deja existente – în primul rând a Canalului Sulina şi a Portului Constanţa”, a subliniat Ciolacu.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 După America Express, copiii Andreei Esca fac din nou echipă la Antena 1. Alexia Eram: „M-am simțit foarte bine la filmări”

3 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

4 Voi vedeți ce se întâmplă în Polonia?

5 „Ar fi primul val al ofensivei”