Premierul ungar confirmă organizarea unui referendum privind deschiderea unei filiale a Universităţii Fudan

Premierul ungar confirmă organizarea unui referendum privind deschiderea unei filiale a Universităţii Fudan

Premierul ungar Viktor Orban a confirmat joi că va fi organizat un referendum referitor la planificata înfiinţare la Budapesta a unei filiale a Universităţii Fudan din Shanghai, proiect care a provocat ample proteste la finalul săptămânii trecute, relatează Reuters.

Proiectul este controversat având în vedere că, deşi Universitatea Fudan din Shanghai este considerată una de elită la nivel mondial, ea se află sub controlul partidului comunist chinez. Criticii proiectului se tem că, prin viitoarea instituţie de învăţământ superior, Beijingul îşi va promova viziunea autoritaristă şi pe teritoriul Ungariei.

La finalul lunii aprilie, Ministerul Inovaţiei ungar a semnat cu Universitatea Fudan un acord ce prevede că viitoarea filială a Universitate Fudan va primi la Budapesta între 6.000 şi 8.000 de studenţi, într-un campus care se va întinde pe 50 de hectare.

Activităţile de predare, în care vor fi implicaţi 500 de profesori, vor începe cel mai devreme în 2024.

În urmă cu doi ani, premierul ungar a obligat Universitatea Central-Europeană, fondată de miliardarul american de origine maghiară George Soros, să-şi închidă activităţile de la Budapesta, care au fost transferate la Viena. Instituţiile media controlate de Viktor Orban critică în mod constant Occidentul şi laudă ţări cu regimuri autoritare precum Rusia şi China. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 I-a mirosit pe ruși? / Adelin Petrișor a demisionat de la Euronews România cu doar câteva zile înainte de lansarea postului

2 VIDEO Priviți, 7 lovituri „chirurgicale” aplicate de ucraineni unităților ruse ascunse printre casele unui sat

3 „Toaleta de pe plajă a fost distrusă” / Mesajul ucrainenilor după un atac rusesc cu rachete Kalibr asupra Odessei

4 „Elitele GRU şi FSB cred că Putin a pierdut războiul. Ele văd o lovitură de stat ca pe o posibilitate realistă”

5 „Navele rusești nu vor avea unde să se ascundă în Marea Neagră”