Premiul Abel pentru matematică, câştigat de doi specialişti în probabilităţi

Premiul Abel pentru matematică, câştigat de doi specialişti în probabilităţi

Premiul Abel, supranumit "Nobelul pentru matematică", a fost atribuit miercuri cercetătorului israeliano-american Hillel Furstenberg şi cercetătorului rus Gregori Margulis, doi specialişti într-o ramură a probabilităţilor denumită "drumuri aleatoare", a anunţat Academia norvegiană de Ştiinţe şi Litere, relatează AFP.

Afiliaţi Universităţii Ebraice din Ierusalim respectiv Universităţii Yale din Statele Unite, cei doi cercetători au fost recompensaţi "pentru activitatea lor de pionierat în utilizarea metodelor probabilistice şi dinamice în teoria grupurilor, teoria numerelor şi combinatorică".

Deşi nu au locuit niciodată în acelaşi timp pe acelaşi continent şi nici nu au publicat vreodată împreună un articol ştiinţific, cei doi matematicieni excelează în studierea "drumurilor aleatoare", o disciplină care studiază aspecte variate, de exemplu parcursul unui câine în căutarea unui os ascuns într-o grădină.

Studierea alegerilor făcute la întâmplare permite modelarea multor situaţii, de la comportamentul moleculelor de gaz şi până la cel al pieţelor financiare.

"Modul în care coronavirusul trece de la o persoană la alta este un alt exemplu de drum aleator", a precizat preşedintele comitetului Abel, Hans Munthe-Kaas, citat de agenţia NTB.

Născut la Berlin, Hillel Furstenberg, în prezent în vârstă de 84 de ani, a plecat din Germania nazistă alături de familia lui, de origine evreiască, reuşind să se refugieze în Statele Unite cu puţin timp înainte de izbucnirea celui de-Al Doilea Război Mondial.

După un debut de carieră în prestigioase universităţi americane (Princeton, MIT), s-a alăturat Universităţii din Jerusalim, unde a continuat să predea până la pensionarea sa din anul 2003.

"Nu cunoaştem niciodată impactul pe care îl vor avea cercetările noastre. Ca orice matematician, mi-am urmat flerul", a declarat el, miercuri.

Cu zece ani mai tânăr, Gregori Margulis s-a remarcat încă de la vârsta de 16 ani după ce a câştigat medalia de argint la Olimpiada Internaţională de Matematică şi, 16 ani mai târziu, prestigioasa Medalie Fields.

Victimă a discriminării în ţara lui din cauza originii sale evreieşti, Gregori Margulis a primit abia în 1979 autorizaţia de a călători în străinătate, într-o perioadă în care universităţilor sovietice le-au fost acordate mai multe libertăţi individuale.

După mai multe perioade petrecute în universităţi din Suedia, Franţa şi Statele Unite, s-a mutat în 1991 la Universitatea Yale, unde continuă să lucreze de atunci.

Ales membru în Academia naţională de ştiinţe din Statele Unite în 2001, cercetătorul rus s-a declarat onorat miercuri de primirea "acestui semn de recunoaştere".

Din cauza pandemiei de COVID-19, ceremonia de înmânare a premiului Abel, programată pe 18 mai, a fost amânată sine die.

Purtând numele matematicianului norvegian Niels Henrik Abel (1802-1829) şi însoţit în fiecare an de un cec în valoare de 7,5 milioane de coroane norvegiene (aproximativ 648.000 de euro), premiul Abel a fost înfiinţat în 2003 de Guvernul norvegian cu scopul de a suplini absenţa unui premiu Nobel pentru matematică.

Alături de Medalia Fields pentru matematică, premiul Abel este una dintre cele mai prestigioase distincţii atribuite pe plan mondial în cadrul acestei discipline.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”