Presa britanică subliniază la unison caracterul ''istoric'' al victoriei lui Boris Johnson

Presa britanică subliniază la unison caracterul ''istoric'' al victoriei lui Boris Johnson

Fie că şi-au exprimat bucuria, fie că au deplâns un "coşmar", publicaţiile britanice au subliniat la unison, vineri, caracterul "istoric" al victoriei premierului britanic Boris Johnson, instalat de acum în fruntea unei largi majorităţi care îi va permite să scoată Regatul Unit din Uniunea Europeană (UE) la 31 ianuarie, relatează AFP.

"Victorie pentru Boris... şi pentru Brexit!", şi-a exprimat satisfacţia tabloidul Daily Express, dând tonul publicaţiilor populare favorabile conservatorilor.

Daily Mail, care pe prima pagină a ediţiei sale tipărite, cu litere mari, îşi îndeamnă cititorii "să se bucure" de victoria lui Boris Johnson, a afişat pe site-ul său o fotografie cu premierul şi cu partenera lui, titrând "Nu vă vom dezamăgi".

Singurul tabloid favorabil laburiştilor conduşi de Jeremy Corbyn, Daily Mirror, notează îngrozit: "Coşmar înainte de Crăciun".

Publicaţie de referinţă în mediile de afaceri, Financial Times subliniază că Boris Johnson nu mai depinde de sprijinul celor mai eurosceptici din rândurile partidului său conservator.

Cotidianul Daily Telegraph, foarte apropiat de Johnson, subliniază "înfrângerea umilitoare" a liderei liberal-democraţilor Jo Swinson, devenită "oaia neagră" a taberei pro-Brexit prin promisiunea sa de a anula ieşirea Regatului Britanic din UE. Pe lângă faptul că partidul său a înregistrat un scor mult mai prost la scrutinul de joi, ea şi-a pierdut mandatul de deputat.

The Guardian, de stânga, vorbeşte de un "şoc" şi constată că "pariul de a declanşa alegeri anticipate pentru a unifica votul pentru Brexit a fost unul câştigător" şi i-a decimat pe laburişti, conservatorii câştigând "o serie de mandate în zone tradiţional laburiste".

The Independent notează la rândul său că Boris Johnson a realizat "cel mai mare avans al conservatorilor după (Margaret) Thatcher", în timp ce "Partidul Laburist a înregistrat cel mai prost rezultat după (Clement) Attlee", la putere în perioada 1945-1951.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 De citit...

3 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

4 VIDEO Imagini apocaliptice în Grecia...

5 Dezvăluiri înfiorătoare despre insula pe care britanicii au desfășurat experimente secrete și șocante