Presa europeană primeşte cu scepticism nominalizarea lui Manuel Valls ca premier al Franţei: "Schimbarea nu are importanţă. Problemele rămân"

Presa europeană primeşte cu scepticism nominalizarea lui Manuel Valls ca premier al Franţei: "Schimbarea nu are importanţă. Problemele rămân"

Presa europeană a primit luni seara cu prudenţă şi scepticism nominalizarea de către preşedintele francez François Hollande a lui Manuel Valls, până în prezent ministru de Interne, în funcţia de premier, în locul lui Jean-Marc Ayrault.

Manuel Valls (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

În Germania, principalul partener economic al Franţei, Sueddeutsche Zeitung (centru stânga) apreciază că "efectele (acestei remanieri) nu vor putea avea bătaie lungă". "Problemele rămân: preşedintele trebuie să găsească o strategie pentru a reanima economia, pentru a redresa finanţele, pentru a linişti cetăţenii şi a împiedica o frondă în cadrul partidului său", a explicat el.

Aceeaşi idee este susţinută şi de cotidianul conservator Die Welt, pentru care "schimbarea premierului şi a doi-trei miniştri dintre cei 19 nu va avea importanţă pe fond, ci cel mult o valoare psihologică".

La rândul său, cotidianului economic Handelsblatt se întreabă asupra "misiunii confuze" încredinţate de Hollande lui Manuel Valls, descris ca o persoană "încăpăţânată".

Frankfurter Allgemeine Zeitung (liberal) aminteşte că "multă vreme Hollande nu a avut încredere în acest Valls indiscret şi obişnuit cu succesul". "Acum socialistul în vârstă de 51 de ani trebuie să îl salveze din situaţia profund spinoasă a scurtei sale cariere prezidenţiale".

În Marea Britanie, The Times (conservator) titrează: "Hollande în dificultate numeşte un dur în postul de premier".

În opinia Daily Telegraph (dreapta), "această nominalizare reprezintă o ameninţare potenţială pentru foarte impopularul Hollande, în timp ce un sondaj recent sugerează că Valls are mai multe şanse decât şeful său să câştige viitoarele alegeri prezidenţiale".

The Guardian (stânga) apreciază la rândul său că preşedintele "Hollande s-a străduit să limiteze pagubele (...) după alegeri".

"Absenţa unei reacţii ar fi convins alegătorii că preşedintele este surd" la cererile unei schimbări a Guvernului, comentează cotidianul economic The Financial Times .

Ziarele spaniole pun accentul pe originile catalane ale noului şef al Guvernului. "Hollande pune un dur la conducerea Guvernului după eşecul electoral", titrează El Pais , de centru strânga, adăugând: "Preşedintele reacţionează la cald la cataclismul municipalelor, îl numeşte premier pe omul politic de origine catalană Manuel Valls şi promite scăderea impozitelor pentru salarii".

"Valls, un spaniol pentru un Guvern de luptă", subliniază cotidianul spaniol El Mundo (centru-dreapta), care menţionează, de asemenea, nominalizarea lui Manuel Valls, născut la Barcelona, ca titlu principal al ediţiei online de luni seara.

Marele cotidian catalan La Vanguardia pune şi el înainte de toate originile catalane ale lui Valls. "Cel care era până acum ministru de Interne, de origine catalană, va ocupa acest post după înfrângerea socialiştilor la alegerile municipale", scrie cotidianului, care îl descrie drept "un prim-ministru din Barcelona, sporter al Barça şi care vorbeşte catalana".

În Italia, cotidianul economic Il Sole 24 Ore îl prezintă pe Manuel Valls drept "socialistul care are succes în rândul alegătorilor de dreapta". Chemat "să salveze stânga fraceză", "în ultimii doi ani el şi-a creat reputaţia unui dur şi nu este pe placul extremei stângi care i-a cerut de multe ori capul".

La Stampa, cotidianul din Torino (nord), apreciază că este o "alegere hazardată, pe care unii o califică deja drept o coabitare între preşedinte şi premier, într-atât sunt de diferiţi şi incompatibili cei doi".

Valls este "unanim recunoscut ca reprezentând dreapta socialistă, liberal în economie şi republican în valori", adaugă La Stampa, pentru care este vorba în orice caz de o "schimbare absolută în raport cu social-demcoratul Ayrault".

La Repubblica îl prezintă drept un "bărbat care generează pasiuni puternice, atât dragoste cât şi ură, şi pe care mulţi comentatori îl compară cu Matteo Renzi (preşedintele consiliului italian) pentru atitudinea sa directă". Pentru Il Fatto quotidiano (stânga), această nominalizare este un "semnal foarte puternic în atenţia alegătorilor care au vrut să pedepsească stânga la alegerile municipale".

Sursa: mediafax.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Articol dubios despre România apărut în presa de la Budapesta...

2 Maneaua care a înnebunit planeta. Melodia este în centrul unei controverse uriaşe

3 Ce se întâmplă în China?

4 Sfidare fără precedent / Kazahstanul a vândut Statelor Unite 81 de avioane militare de fabricație sovietică, prin intermediul unor firme offshore!

5 VIDEO Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990