Presa maghiară de stat, controlată de Viktor Orban, încearcă să deturneze protestul xenofob din Ditrău

Presa maghiară de stat, controlată de Viktor Orban, încearcă să deturneze protestul xenofob din Ditrău

Agenția de presă MTI, controlată de statul maghiar, încearcă să transforme protestul din Ditrău îndreptat împoriva străinilor drept o nemulțumire a localnicilor împotriva patronului brutăriei.

Într-un articol publicat sâmbătă în versiune în limba română, MTI susține încă din titlu că ”la Ditrău supărarea nu este îndreptată împotriva brutarilor din Sri Lanka, ci a antreprenorului care nu apreciază forţa de muncă locală”.

MTI citează în sprijinul acestei afirmații declarațiile făcute de săteni la întrunirea satului, care a avut loc sâmbătă dimineaţă, la iniţiativa primarului Elemér Puskás. Porivit agenției maghiare, ”mai mulţi foştii angajaţi ai brutăriei s-au plâns că ar fi avut parte de un tratament inuman din partea proprietarului afacerii. Acesta i-ar fi plătit cu salariul minim pe economie, i-ar fi obligat în mod regulat să stea la ore suplimentare şi care ulterior nu au mai fost plătite. Cei care au luat cuvântul au căzut de acord asupra faptului că, dacă antreprenorul şi-ar respecta angajaţii şi le-ar asigura o salarizare corectă, nu ar fi nevoie de aducerea unor muncitori de afară”.

Agenția controlată de Budapesta nu a amintit însă nimic despre amenințările localnicilor din Ditrău la adresa celor doi brutari aduși din Sri Lanka, deși presa de limbă maghiară din România a relatat pe larg despre protestul xenofox în fruntea căruia s-a aflat chiar preotul catolic din localitate.

De altfel, scandalul xenofob, în care localnicii au cerut alungarea celor doi străini din cauza culorii pielii, a fost amendat de conducerea UDMR printr-un comunicat oficial, dar și de Arhiepiscopia Romano-Catolică de Alba Iulia, care s-a dezis de preotul care a condus revolta anti-străini din satul Ditrău.

Și Marko Bela, fostul președinte al UDMR și un personaj extrem de influent în comunitatea maghiară din România, a criticat dur atât propaganda xenofobă a guvernului Viktor Orban, cât și tăcerea liderilor UDMR în fața acesteia.

Foto: Unul dintre cei doi muncitori din Sri Lanka veniți în Ditrău (Agerpres / Gina Ștefan)

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Fata lui Nuțu Cămătaru...

2 Află ce vechime în muncă ai cumulat şi dacă ţi s-au plătit contribuţiile pentru pensie

3 ULTIMA ORĂ / Rusia ar ajunge până la granița cu România! / Cotidianul german BILD dezvăluie planurile lui Putin de…

4 Ofițeri ai Marinei americane, filmați în timp ce făceau sex cu prostituate

5 „Sunt pregătită sa fiu Crăciuniță pentru tine” / Larisa Drăgulescu o dă în porno și pe Instagram?