Presa ucrainenă: Kievul planifică să interzică importurile de cereale din Republica Moldova

Presa ucrainenă: Kievul planifică să interzică importurile de cereale din Republica Moldova

Kievul pregătește să impună restricții asupra importurilor de cereale moldovenești, decizie luată ca răspuns la interdicțiile din partea Chișinăului referitoare la exporturile agricole ucrainene, anunță presa ucraineană.

Kievul ar putea interzice importurile de cereale din Rep. Moldova. FOTO: Shutterstock

Kievul ar putea interzice importurile de cereale din Rep. Moldova. FOTO: Shutterstock

Guvernul de la Kiev pregătește un act privind interzicerea importurilor moldovenești, potrivit lui Taras Kachka, ministrul adjunct al Agriculturii, citat de presa ucraineană.

„Am informat Chișinăul că orice restricție din partea Republicii Moldova va fi considerată un pas extrem de neprietenos și ar presupune interzicerea imediată a tuturor importurilor din Moldova”, a spus oficialul.

Chișinăul a informat UE despre intenția sa

Vineri, Republica Moldova a informat Uniunea Europeană asupra intenţiei sale de a introduce restricţii temporare asupra importurilor de cereale şi seminţe oleaginoase din Ucraina, mesaj transmis de vicepremierul moldovean Vladimir Bolea ambasadorului UE la Chişinău Janis Mazeiks.

„Vladimir Bolea a comunicat diplomatului despre intenţia Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare de a aplica temporar măsuri identice cu cele ale UE (în unele state comunitare), privind importul de cereale şi seminţe oleaginoase originare din Ucraina”, se arată în comunicatul de presă al instituției.

De asemenea, vicepremierul Bolea i-a explicat ambasadorului Mazeiks că Guvernul de la Chişinău pregăteşte un pachet de măsuri pentru susţinerea competitivităţii sectorului agricol al Republicii Moldova.

UE ajută Ucraina

Pentru a ajuta Ucraina, țara aflată de peste un an într-un război pornit de Rusia, Uniunea Europeană a lua mai mult măsuri, între care suspendarea taxelor vamale.

Pe de altă parte, mari cantităţi de cereale ucrainene care ar fi trebuit doar să tranziteze statele est-europene prin „coridoarele de solidaritate”, create pentru a ajuta Ucraina să-şi exporte cerealele după ce nu şi-a mai putut folosi porturile de la Marea Neagră, au rămas în aceste ţări, unde sunt comercializate sub preţurile pe care le pot oferi producătorii locali, aceasta şi ca urmare a faptului că cerealelor ucrainene nu li s-a impus de către Bruxelles respectarea standardelor europene de calitate.

În acest context, Polonia, Ungaria, Slovacia şi Bulgaria au interzis temporar importurile unor produse agroalimentare ucrainene, în special, cereale.

Comisia Europeană a ajuns săptămâna trecută la un acord cu aceste patru ţări, dar și cu România, pentru ca ele să garanteze tranzitul cerealelor ucrainene, în schimbul unor „măsuri excepţionale de salvgardare” aplicate pentru patru produse agricole ucrainene, adică grâu, porumb, rapiţă şi seminţe de floarea soarelui.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Primul drum de mare viteză care va face legătura cu Podul de la Brăila. Traseul în detaliu și ce îl diferențiază de alte proiecte

2 „Putem lansa o lovitură nucleară limitată asupra unei țări NATO fără a declanșa un război total. Americanii mint când spun că garantează protecția ali…

3 O finalistă Miss Elveția a fost sugrumată, dezmembrată și „pasată cu un blender de soțul ei”

4 „Ușa se deschide cu adevărat” / Pavel Durov a început să ofere „cheile“ Telegram serviciilor de informații franceze

5 „I-am administrat două bătăi, îi înțeleg resentimentele” / Traian Băsescu îl umilește pe Geoană în direct