Președintele ales al Cehiei, generalul în rezervă Petr Pavel, a discutat la telefon cu Zelenski și cu președinta Taiwanului

Președintele ales al Cehiei, generalul în rezervă Petr Pavel, a discutat la telefon cu Zelenski și cu președinta Taiwanului

Generalul în rezervă Petr Pavel, care a câştigat sâmbătă alegerile prezidenţiale din Cehia, a avut duminică o discuţie cu șeful statului ucrainean Volodimir Zelenski şi intenţionează să aibă luni un dialog cu preşedinta Taiwanului în încercarea de a se delimita de liniile directoare ale predecesorului său, transmite AFP, potrivit Agerpres .

Petr Pavel FOTO EPA-EFE

Petr Pavel, un fost şef al comitetului militar al NATO și un susţinător al ajutorului militar pentru Ucraina, l-a învins sâmbătă în alegeri pe ex-premierul Andrej Babis.

Acest general în rezervă urmează să depună jurământul în calitate de președinte pe 9 martie, când îi va urma în funcţie lui lui Miloș Zeman, un politician controversat care a exprimat puncte de vedere favorabile lui Vladimir Putin şi Xi Jinping înainte de a-şi schimba poziţia cu 180 de grade după ce Rusia a invadat Ucraina la 24 februarie 2022.

Un susţinător ardent al aderării Ucrainei la Uniunea Europeană, Pavel a anunţat într-o postare pe Twitter că a discutat la telefon cu Zelenski.

Președintele ucrainean a afirmat, tot pe Twitter, că l-a „felicitat personal pe domnul Pavel pentru victoria sa”.

„I-am mulţumit, lui şi poporului ceh, pentru susţinerea lor neclintită. L-am invitat să facă o vizită în Ucraina”, a adăugat Volodimir Zelenski.

Preşedintele ales al Cehiei a declarat, înainte de alegeri, că va repsecta obiceiul și va efectua prima sa vizită în străinătate în Slovacia, țara vecină. El a precizat însă că a doua ţară pe care o va vizita va fi Ucraina.

Alegerea acestui general în rezervă cu poziţii favorabile Ucrainei şi UE a fost salutată de liderii europeni.

Petr Pavel a primit de asemenea un mesaj de felicitarea din partea preşedintei Taiwanului, Tsai Ing-wen, cu care urmează să discute luni.

Într-o declaraţie făcută duminică la pentru radioul public din Cehia, Pavel a afirmat că va susţine relaţiile cu Taiwanul, un investitor important în țara sa.

China consideră această insulă de 24 de milioane de locuitori drept o provincie a sa și nu exclude să o recucerească cu forța.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...