Președintele american, Donald Trump, a aterizat la Varșovia, primul punct al turneului european

Președintele american, Donald Trump, a aterizat la Varșovia, primul punct al turneului european

Președintele american, Donald Trump, a aterizat miercuri seara la Varșovia, începând o vizită de primă importanță în Europa, unde va participa la summitul G20 de la Hamburg și va avea o întâlnire cu omologul său rus, Vladimir Putin, transmite AFP.

Liderul de la Casa Albă începe, într-o țară proamericană, turneul său de patru zile din care nu vor lipsi dosare sensibile, între tensiuni transatlantice și amenințarea nucleară nord-coreeană, notează agenția menționată.

Președintele SUA, Donald Trump, care este însoțit de Melania, soția sa, fiica Ivanka și ginerele său Jared Kushner, a fost primit la aeroportul din Varșovia de șeful diplomației poloneze, Witold Waszczykowski, și de șeful de cabinet al președintelui Andrzej Duda, Krzysztof Szczerski.

Climatul acestui turneu, remarcă AFP, este împovărat de testarea rachetei intercontinentale nord-coreene, capabilă, conform experților americani, să atingă Alaska și de tensiunile americano-chineze care decurg din aceasta.

Președintele american și omologul său chinez, Xi Jinping, vor avea o întrevedere delicată la Hamburg, opiniile lor fiind diametral opuse asupra Coreei de Nord, mai arată AFP.

Într-un nou tweet, miercuri, Trump a acuzat Beijingul de subminare a eforturilor Statelor Unite prin întărirea schimburilor comerciale cu Phenianul.

Pe de altă parte, SUA au anunțat miercuri că urmează să depună la ONU, cu susținerea Franței, un proiect de rezoluție care să introducă noi sancțiuni contra Coreei de Nord.

Vineri, în marja summitului G20, Donald Trump va avea o primă întâlnire bilaterală cu Vladimir Putin, care va fi observată cu atenție în SUA pe fondul anchetei privind influența rusă în anturajul lui Trump.

Washingtonul afirmă că vrea o relație mai "constructivă" cu Moscova, dar relațiile bilaterale sunt la nivelul cel mai scăzut după întărirea sancțiunilor contra Moscovei pentru rolul său în criza ucraineană și susținerea regimului sirian.

Prima călătorie a lui Trump în Europa, în mai, a scos la suprafață o mare neîncredere transatlantică, a doua ar trebui să ducă la o recâștigare a încrederii, mai scrie AFP.

În Polonia, Trump ar urma să fie primit călduros de conservatorii aflați la putere, ale căror idei sunt adesea foarte asemănătoare cu ale lui.

"După vizita sa dezastruoasă de la Bruxelles și Taormina, imagini cu conducători europeni surâzători și mulțimi entuziasmate de discursul său l-ar putea ajuta pe Trump să-și îmbunătățească imaginea în țară", apreciază Piotr Buras, analist la Consiliul european pentru relații externe, un think-tank paneuropean.

AGERPRES/ (AS — autor: Vicențiu Purcărea, editor online: Daniela Juncu)

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Fără sutien în brațele lui Alex Bodi / Oana Zăvoranu, petrecere de pomină la 48 de ani!

2 Cică vipera era agitată! / Amănunte picante despre despărțirea „cuplului prefăcătoriei”

3 Așa o fi?

4 Udrea investeşte în cel mai scump proiect imobiliar din România

5 Bucureștiul, tortul interlopilor! / Cum au cumpărat „Sportivii“ terenurile pe care au construit blocuri cu PUD-u…