Președintele american, Donald Trump, va anunța candidatul său la Curtea Supremă "săptămâna viitoare"

Președintele american, Donald Trump, va anunța candidatul său la Curtea Supremă "săptămâna viitoare"

Președintele Statelor Unite, Donald Trump, va anunța "săptămâna viitoare" numele candidatului său pentru ocuparea celui de-al nouălea post de magistrat la Curtea Supremă, o decizie crucială care și-ar putea pune amprenta pe felul cum va arăta America în următoarele decenii, transmite marți AFP.

Însărcinată să decidă în dosare ultrasensibile, precum avortul sau portul de armă, cea mai înaltă instanță judiciară a Statelor Unite funcționează de aproape un an cu patru judecători conservatori și patru magistrați progresiști. O egalitate teoretică, notează AFP, care amenință să blocheze orice decizie importantă, după decesul, în februarie 2016, a judecătorului conservator Antonin Scalia.

Predecesorul democrat al lui Donald Trump, Barack Obama, îl propusese pentru Curtea Supremă, din martie anul trecut, pe magistratul Merrick Garland, dar Senatul, dominat de republicani, a refuzat nu numai să-l numească, ci chiar și audierea acestuia.

"Voi lua decizia în această săptămână, dar o vom anunța săptămâna viitoare", a declarat marți Donald Trump, care a preluat puterea pe 20 ianuarie. "Avem candidați excepționali și vom alege un judecător la Curtea Supremă cu adevărat extraordinar", a asigurat președintele SUA jurnaliștii reuniți în Biroul Oval.

Judecătorii Curții Supreme a SUA sunt numiți pe viață de către președinte. Ei trebuie să fie confirmați prin vot de Senat.

În noiembrie, la scurt timp după ce a fost ales președinte, Donald Trump a declarat, într-un interviu difuzat de CBS, că vrea să numească la Curtea Supremă judecători împotriva avortului și favorabili liberei dețineri a armelor de foc.

"Judecătorii vor fi pro-life" (anti-avort), a explicat Trump, asigurând totodată că aceștia vor fi "foarte favorabili celui de-al Doilea amendament" al Constituției americane, care garantează dreptul fiecărui cetățean american de a deține o armă de foc.

AGERPRES/ (AS — autor: Vicențiu Purcărea, editor online: Evelin Ceciu)


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 Citiți și voi cine s-a prezentat la prima recrutare de soldați organizată de MAPN în 2024

3 „Dacă voiai să câștigi nu era suficient doar să-ți petreci câteva ore cu un bărbat”

4 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

5 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA