Președintele APIMONDIA: Un sfert din mierea de pe piața internațională este falsificată

Președintele APIMONDIA: Un sfert din mierea de pe piața internațională este falsificată

Aproximativ un sfert din mierea de pe piața internațională este falsificată, a declarat, sâmbătă, la Blaj, într-o conferință de presă organizată în cadrul "Sărbătorii Mierii", președintele Federației Internaționale a Asociațiilor de Apicultori - APIMONDIA, Philip McCabe, prezent pentru prima dată în România la un târg de profil.

"Este o problemă foarte mare. Din păcate, trebuie să spunem că, la ora actuală, ceea ce constatăm este că 20 — 25% din piața internațională a mierii are miere falsificată", a afirmat președintele APIMONDIA.

Philip McCabe a spus că unele companii își hrănesc albinele și folosesc, pentru a fabrica mierea, de fapt, zahăr din trestie de zahăr, tot felul de arome, de coloranți și fac astfel siropuri. "Din fericire, ambalatorii de miere cunosc și dispun de toată tehnologia de identificare a acestor falsificări și se mai poate preveni acest lucru. De fapt, secretul unei mieri bune este mierea locală", a afirmat președintele APIMONDIA.

McCabe s-a arătat încântat de tehnologia care se aplică pentru testarea mierii la un procesator din Blaj, el exprimându-și speranța ca peste tot să se întâmple acest lucru.

Președintele APIMONDIA a menționat că mierea trebuie să aibă obligatoriu polen.

"Aș vrea să vă vorbesc și de mierea de Manuka. (...). Din păcate, producția reală de miere de Manuka în Noua Zeelandă nu depășește 1.700 de tone. În ciuda acestui fapt, în Marea Britanie se vând cel puțin sub această etichetă 1.900 de tone de miere de Manuka, iar în lumea întreagă peste 10.000 de tone", a declarat McCabe.

Potrivit acestuia, diferența este, de fapt, un amestec. "Iei doar un butoi cu Manuka și vreo 40 de altele și le amesteci și ai un pic de Manuka în ea, dar nu e vorba de miere de Manuka. Este o mare problemă", a susținut Philip McCabe.

Președintele APIMONDIA recomandă ca atunci când se dorește să se consume o miere adevărată să se cumpere de la procesatori de genul celui din Blaj și de la cei care participă la târguri cum este "Sărbătoarea mierii".

Peste 10.000 de vizitatori sunt așteptați sâmbătă și duminică la Blaj la cel mai mare târg apicol din România, unde participă 150 de expozanți din 20 de țări.

A X-a ediție a "Sărbătorii Mierii" este organizată de Apidava Blaj, Primăria și Consiliul Local Blaj, Consiliul Județean Alba și Asociația Apis Târnave Blaj.

AGERPRES/(A, AS — autor: Marinela Brumar, editor: Claudia Stănescu)


Citește și:

populare
astăzi

1 Prima prințesă care pozează într-o revistă pentru adulți

2 VIDEO Un cuplu din Cluj a rămas fără niciun ban și fără mașină după ce a dat click pe un anunț de pe internet

3 Așa o fi? /

4 „Anul trecut am fost la un bordel de mai multe ori la nişte fete” / Ciudatele mesaje primite de mama profesorului de matematică dat dispărut acum 4 ani

5 VIDEO Imagini care dau fiori / Două avioane de linie, cu sute de pasageri la bord, au evitat la limită un dezastru, deasupra Golfului Aden