Președintele bulgar: Exercițiile NATO nu au nicio legătură cu ideea unei așa-numite flote a Mării Negre

Președintele bulgar: Exercițiile NATO nu au nicio legătură cu ideea unei așa-numite flote a Mării Negre

Exercițiile militare ale NATO în Marea Neagră, convenite la Summitul de la Varșovia din iulie 2016, nu au nicio legătură cu ideea așa-numitei flote a Mării Negre, a precizat miercuri președintele bulgar Rumen Radev, pe pagina sa de Facebook, potrivit novinite.com.

Aceste exerciții nu amenință 'ambarcațiunile, iahturile și turismul', a menționat șeful statului bulgar, care a reamintit că astfel de aplicații militare au loc periodic.

Rumen Radev a avertizat că toate forțele politice care iau parte la campania electorală din Bulgaria trebuie să știe că problema securității țării 'nu permite incompetență și trebuie să fie discutată cu extremă responsabilitate'.

Comentariile președintelui bulgar survin după ce marți vicepreședintele Adunării Naționale de la Sofia, Krasimir Karakacianov, a afirmat că o prezență militară sporită a forțelor NATO în Marea Neagră ar escalada tensiunile.

Într-o declarație pentru presa locală, Karakacianov a spus că decizia NATO de a-și spori prezența aeriană și navală în Marea Neagră va escalada tensiunile în regiunea Mării Negre și va intensifica confruntarea între Alianța Nord-Atlantică și Rusia în contextul crizei ucrainene.

Pe 16 februarie, NATO a anunțat o consolidare a prezenței navale în Marea Neagră, în cadrul strategiei sale de descurajare ca reacție la atitudinea considerată amenințătoare a Rusiei după declanșarea conflictului ucrainean în 2014.

''Astăzi am convenit (...) să sporim prezența navală a NATO în Marea Neagră cu exerciții militare și strângere de informații'', a declarat secretarul general al Alianței Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, după o reuniune la Bruxelles a miniștrilor apărării din NATO.

În Marea Neagră, rotația navelor militare va fi 'din ce în ce mai frecventă', la fel ca exercițiile desfășurate în comun cu țările din regiune, a explicat Jens Stoltenberg în cadrul unei conferințe de presă. Turcia, Bulgaria și România sunt cele trei țări NATO care au acces la Marea Neagră, la fel ca Ucraina și Georgia, țări partenere ale Alianței implicate în conflicte la frontiera cu Rusia. Această prezență întărită în apropierea Rusiei are scop 'defensiv' și 'nu va duce în niciun caz la un conflict sau la o escaladare a tensiunilor', a dat asigurări șeful NATO.

În plus față de prezența sa navală, NATO va efectua și misiuni de supraveghere aeriană și va dispune de trupe desfășurate pe teren în această regiune.

În paralel cu acțiunile NATO, Statele Unite ale Americii au desfășurat de asemenea trupe în mai multe țări din Europa de Est, ca parte a operațiunii 'Atlantic Resolve' decisă de administrația Obama după anexarea Crimeii de către Rusia în 2014.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Foarte interesante amănunte! Și lumea crede că rușii sunt blocați total....

2 VIDEO O „dronuță” kamikaze rusească ia la ţintă obuzierele americane ale ucrainenilor

3 VIDEO Ce mahăr din mafia imobiliară o proteja? / Acesta este funcționarul din Primăria Capitalei care a fugit cu acte de la Urbanism

4 O poză care a generat peste 1000 de comentarii

5 Interesante amănunte...