Președintele bulgar Rosen Plevneliev: Sectorul energetic, cel mai puternic afectat de corupție

Președintele bulgar Rosen Plevneliev: Sectorul energetic, cel mai puternic afectat de corupție

Sectorul energetic este cel în care "conspirația" între interesele străine și schemele infracționale ale cercurile de afaceri din Bulgaria se observă cel mai mult, a declarat luni președintele bulgar Rosen Plevneliev, potrivit Novinite.

Participând la un forum anticorupție organizat de Centrul pentru Studiul Democrației, el a spus că eșecul marilor proiecte energetice este în continuare plătit de 'fiecare cetățean bulgar'.

Plevneliev a făcut referire la centrala nucleară de la Belene, abandonată de guvernul bulgar, și la gazoductul South Stream, oprit de Rusia, conform postului național de radio.

Cele două proiecte, la fel ca un al treilea — un centru de distribuție a gazelor—, urmau să fie dezvoltate de Rusia, în contextul temerilor occidentale că Bulgaria este multe prea dependentă de gazul rusesc.

Plevneliev a spus că proiecte precum cel de la Belene sau centrala hidroelectrică Țankov Kamak, problemele de la Corporate Commercial Bank (KTB), neregulile de la privatizările din ultimele decenii și prăbușirea economiei și sistemului financiar în 1996-1997 se numără printre factorii care au încetinit dezvoltarea Bulgariei.

La conferință, Centrul pentru Studiul Democrației a făcut apel la crearea unui birou anticorupție după modelul României (o nouă lege anticorupție adoptată săptămâna trecută de parlamentari nu prevede însă și crearea unui organism judiciar separat).

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Fugarul Rizea îl dă în gât pe Adrian Năstase / Unde au fost dosite tablourile scumpe înainte de percheziți…

2 Bășiți aici! / „Declarația de la București” / Căcații stângii, acum ajunși bășini, vor să-l alunge pe Iohannis

3 Ăștia o iau razna / Numire suspectă în Guvern pe filiera interlopului lui Cîțu / Cum, mă, să pui în locul unui pro…

4 Fiul patronului Cris-Tim, arestat pentru trafic de droguri

5 „Am depresie și anxietate severă. Am fost violată de patru ori!”