Președintele bulgar Rosen Plevneliev: Sectorul energetic, cel mai puternic afectat de corupție

Președintele bulgar Rosen Plevneliev: Sectorul energetic, cel mai puternic afectat de corupție

Sectorul energetic este cel în care "conspirația" între interesele străine și schemele infracționale ale cercurile de afaceri din Bulgaria se observă cel mai mult, a declarat luni președintele bulgar Rosen Plevneliev, potrivit Novinite.

Participând la un forum anticorupție organizat de Centrul pentru Studiul Democrației, el a spus că eșecul marilor proiecte energetice este în continuare plătit de 'fiecare cetățean bulgar'.

Plevneliev a făcut referire la centrala nucleară de la Belene, abandonată de guvernul bulgar, și la gazoductul South Stream, oprit de Rusia, conform postului național de radio.

Cele două proiecte, la fel ca un al treilea — un centru de distribuție a gazelor—, urmau să fie dezvoltate de Rusia, în contextul temerilor occidentale că Bulgaria este multe prea dependentă de gazul rusesc.

Plevneliev a spus că proiecte precum cel de la Belene sau centrala hidroelectrică Țankov Kamak, problemele de la Corporate Commercial Bank (KTB), neregulile de la privatizările din ultimele decenii și prăbușirea economiei și sistemului financiar în 1996-1997 se numără printre factorii care au încetinit dezvoltarea Bulgariei.

La conferință, Centrul pentru Studiul Democrației a făcut apel la crearea unui birou anticorupție după modelul României (o nouă lege anticorupție adoptată săptămâna trecută de parlamentari nu prevede însă și crearea unui organism judiciar separat).

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 De citit...

3 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

4 VIDEO Imagini apocaliptice în Grecia...

5 Dezvăluiri înfiorătoare despre insula pe care britanicii au desfășurat experimente secrete și șocante