Președintele Chinei respinge decizia Curții Permanente de Arbitraj de la Haga privind Marea Chinei de Sud

Președintele Chinei respinge decizia Curții Permanente de Arbitraj de la Haga privind Marea Chinei de Sud

Președintele chinez Xi Jinping a afirmat marți că Beijingul 'nu va accepta nici o propunere sau acțiune' bazată pe decizia Curții Permanente de Arbitraj împotriva revendicărilor Chinei în Marea Chinei de Sud, relatează DPA.

* Curtea permanentă de arbitraj de la Haga a dat câștig de cauză Filipinelor împotriva Chinei în Marea Chinei de Sud

Xi Jinping a afirmat că insulele din Marea Chinei de Sud sunt parte a teritoriului Chinei din timpuri străvechi și suveranitatea teritorială a țării nu va fi afectată de decizie, menționează agenția oficială de presă chineză Xinhua.

Beijingul este 'angajat ferm pentru menținerea păcii și stabilității în Marea Chinei de Sud și pentru soluționarea disputelor cu țările direct implicate prin negocieri pașnice', a menționat președintele chinez în prima zi a unui summit anual China-UE.

Declarațiile președintelui chinez survin în contextul în care Curtea Permanentă de Arbitraj de la Haga (CPA) a dat câștig de cauză, marți, Filipinelor împotriva Chinei, afirmând că revendicările Beijingului în Marea Chinei de Sud, o zonă strategică, nu au 'fundamente juridice', o decizie ce ar putea exacerba tensiunile deja existente în zonă, potrivit AFP.

În decizia sa de 479 de pagini, Curtea Permanentă de Arbitraj a conchis că Beijingul 'a încălcat drepturile suverane ale Filipinelor', că navele chineze au comis 'acțiuni ilicite' și că zonele revendicate de China 'sunt incluse' în apele teritoriale filipineze. Beijingul consideră că deține suveranitatea asupra cvasi-totalității Mării Chinei de Sud, o zonă bogată în hidrocarburi, aflată la întretăierea unor rute maritime vitale pentru comerțul mondial, însă revendicările sale se suprapun cu pretenții emise de statele riverane Filipine, Vietnam, Malaezia și Brunei.

AGERPRES/( AS — autor: Violeta Gheorghe, editor: Ionuț Mareș, editor online: Anda Badea)


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 Citiți și voi cine s-a prezentat la prima recrutare de soldați organizată de MAPN în 2024

3 VIDEO Priviți aceste imagini apocaliptice cu pădurea care oferea protecție militarilor ucraineni în fața dronelor rusești...

4 Expert despre porcăria comisă de E.ON: Este o înșelătorie, oamenii nu au ce să facă pentru că nu mai există concurență

5 „Dacă voiai să câștigi nu era suficient doar să-ți petreci câteva ore cu un bărbat”