Președintele chinez Xi Jinping promite să mențină sistemul special al Hong Kong-ului "pentru o lungă perioadă de timp"

Președintele chinez Xi Jinping promite să mențină sistemul special al Hong Kong-ului "pentru o lungă perioadă de timp"

Președintele Chinei, Xi Jinping, a promis joi să acționeze pentru ca formula 'o țară, două sisteme' - care permite Hong Kong-ului să se bucure de libertăți și drepturi speciale - să se mențină 'stabil și pentru o lungă perioadă de timp'.

'Guvernul central va sprijini, ca întotdeauna, dezvoltarea Hong Kong și îmbunătățirea vieții populației', a spus Xi într-o declarație făcută presei la sosirea pe aeroportul din Hong Kong, pentru o vizită de trei zile al cărei punct culminant va fi înregistrat sâmbătă, când vor fi aniversați 20 de ani de la revenirea Hong Kong sub suveranitate chineză, amintește EFE.

În urmă cu două decenii, drapelul Marii Britanii a fost coborât, sub privirile Prințului Charles și ale fostului premier Tony Blair, pe acest teritoriu care a fost colonie britanică din 1841. Potrivit AFP, Xi Jinping și-a exprimat joi afecțiunea pentru Hong Kong, la începutul primei sale vizite în calitate de președinte al Chinei. Ultima dată când a vizitat Hong Kong a fost în urmă cu nouă ani, notează EFE.

"Pășesc din nou după aproape nouă ani pe pământ hong-kongonez. Hong Kong-ul are mereu un loc în inima mea", a declarat Xi Jinping în timpul unei scurte alocuțiuni pe aeroportul Chek Lap Kok. Xi și soția sa, Peng Liyuan, au fost întâmpinați la coborârea din avion de o fanfară și de copii agitând drapele. Xi a mai spus că vizita sa în Hong Kong are ca scop să dovedească sprijinul guvernului central de la Beijing pentru Kong Kong și să contribuie la planul regiunii pentru viitor, a relatat agenția de presă chineză Xinhua.

Unii hong-kongonezi consideră astăzi că Beijingul este pe cale să-și întărească tutela politică, dând uitării principiul "O țară, două sisteme". Această formulă garantează Hong Kong-ului, teoretic până în 2047, libertăți de care China continentală nu se bucură, comentează AFP.

Vizita se desfășoară sub protecția unui imens dispozitiv de securitate. Pe străzile din jurul Centrului de convenții, o clădire de mari proporții cu fața spre mare, unde vor avea loc unele dintre evenimentele acestei a 20-a aniversări, au fost amplasate începând de miercuri bariere de securitate umplute cu apă și de nedepășit pentru eventuali protestatari.

Poliția a anunțat că va lua "măsuri de securitate contra terorismului". Manifestanții ostili la influența Beijingului au promis că se vor face auziți, însă după toate probabilitățile protestele lor vor fi ținute departe de urechile lui Xi, comentează AFP.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa o fi?

2 Vouă a ce vă miroase? / Structura centrală a DNA a preluat abia după 7 ani un uriaș dosar de corupție din Sibiu!

3 Hopa! Vedetuța Beatrice are problemuțe la dosar?

4 Așa o fi? / Adrian Năstase, „regele imobiliarelor” din Militari? / Dezvăluiri care te lasă cu gura căscată

5 O româncă face carieră într-unul dintre cele mai mari lanţuri hoteliere din Turcia