Președintele cipriot și-a scurtat vizita în Turcia din cauza încălcării protocolului de către oficialii turci

Președintele cipriot și-a scurtat vizita în Turcia din cauza încălcării protocolului de către oficialii turci

Președintele cipriot Nikos Anastasiades și-a scurtat vizita oficială în Turcia ca urmare a încălcării normelor de protocol de către Ankara, relatează Reuters.

Șeful statului cipriot, care se află de luni în Turcia, a refuzat să participe la o cină oficială găzduită de președintele turc Recep Tayyip Erdogan după ce a aflat că fusese invitat și liderul ciprioților turci, Mustafa Akinci.

Nikos Anastasiades și Mustafa Akinci sunt angajați în negocieri în vederea reunificării insulei Cipru, în calitate de lider al ciprioților greci, respectiv al ciprioților turci.

Agenția de presă cipriotă CNA, citând surse ale ciprioților greci, a relatat că președintele Ciprului ar fi răspuns ''Să aveți o cină plăcută, eu nu vin'' atunci când un oficial al ONU i-a telefonat pentru a-l anunța că Akinci fusese de asemenea invitat la cina găzduită de Erdogan.

Președintele Ciprului va părăsi Turcia marți seară și se va afla a doua zi la Atena.

El și-a anulat și o întâlnire prevăzută pentru joi cu emisarul special al Națiunilor Unite pentru Cipru, Espen Barth Eide, și nu este clar dacă se va întâlni vineri cu Mustafa Akinci, așa cum era programat inițial.

Insula Cipru este divizată din 1974, iar disputa dintre ciprioții greci și cei turci constituie un obstacol major în calea aderării Turciei la Uniunea Europeană ca urmare a refuzului Ankarei de a recunoaște Ciprul.

Metropola turcă Istanbul găzduiește în aceste zile un summit mondial sub egida ONU consacrat situației umanitare a refugiaților.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Un text dur și fără perdea despre ce se întâmplă acum în Ucraina și în „lumea civilizată”

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Dezvăluiri despre culisele unor negocieri secrete care ar fi putut termina demult războiul din Ucraina / Putin și Zelenski au fost dispuși să ia în cons…

4 Hărți care dau fiori / Victoria Rusiei în Ucraina ar avea consecințe devastatoare pentru apărarea NATO. România, printre țările aflate în pericol

5 Foarte interesante amănunte...