Acest site folosește cookie-uri. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu modul de utilizare a acestor informații. Află detalii aici. De acord

Președintele CJ Harghita: Nicio autorizație de intervenție pentru urși aprobată în județ; oare ne pedepsește Ministerul Mediului?

Președintele Consiliului Județean, Borboly Csaba, s-a arătat, miercuri, nemulțumit că în Harghita nu a fost emisă nicio autorizație de intervenție pentru urși, în contextul în care aici au fost cele mai multe pagube produse de aceste animale.

"Oare ne pedepsește Ministerul Mediului și chiar în județul Harghita, unde sunt cei mai mulți urși, cele mai multe probleme și daune cauzate de aceștia, nu aprobă autorizațiile de intervenție? Să fie aceasta promisiunea făcută cu ocazia demonstrațiilor din data de 5 iulie, de la București?", se arată într-un comunicat al CJ Harghita.

Acesta susține că Ministerul Mediului a aprobat derogare pentru cinci exemplare de urs, dar niciunul nu vizează județul Harghita, fapt pus de președintele Consiliului Județean pe seama birocrației excesive și a lipsei de interes a asociațiilor de vânătoare.

"Ulterior emiterii ordinului de derogare, Borboly Csaba a făcut de nenumărate ori apel la asociațiile de vânătoare, respectiv a solicitat și sprijinul administrațiilor teritoriale pentru a depune cât mai curând solicitările pentru autorizațiile de extragere a exemplarelor periculoase. În județul Harghita, până în momentul de față, s-a solicitat derogare pentru 58 de urși și 33 de lupi, Agenția Județeană pentru Protecția Mediului a respins deja 30 de cereri, numeroase asociații de vânătoare nu au depus nici măcar o solicitare', se arată în comunicatul CJ Harghita.

Borboly Csaba a făcut referire la cazul recent de la Făgăraș, unde o adolescentă și un bărbat au fost atacați de urs, dar și la cel dintr-o localitate din Dâmbovița, și a criticat faptul că derogările pentru intervențiile în astfel de situații se aprobă cu dificultate.

Președintele CJ Harghita susține că România a permis suprapopularea urșilor, "iar pentru stoparea acestui fenomen, statul trebuie să întreprindă măsuri, fapt confirmat și de organele europene" și, în opinia sa, relocarea exemplarelor de urs nu reprezintă o soluție, "iar problema trebuie rezolvată, nu ignorată".

În acest an, urșii au creat numeroase probleme locuitorilor din Harghita, mai mulți oameni fiind răniți și zeci de animale ucise. S-au înregistrat pagube și în culturile agricole sau în stupine.

Autoritățile din Harghita, Covasna, Mureș și Brașov, dar și reprezentanți ai composesoratelor, ai asociațiilor de vânătoare sau fermieri, au protestat în luna iulie, la sediul Ministerului Mediului și au cerut derogare pentru împușcarea urșilor periculoși, respectiv a celor care fac pagube materiale și pun în pericol viețile oamenilor.

AGERPRES (AS — autor: Gina Ștefan, editor: Cătălin Alexandru)


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Dacă-l vedeți pe ăsta în Guvernul PNL să știți că MAFIA a rămas la putere!

2 ALARMĂ Deși este demisă, Dăncilă vrea să dea chinezilor, pe ultima sută de metri, un contract major: construir…

3 Se conturează Guvernul Ludovic Orban. Ce riscă Iohannis și PNL. Avertismentul lui Rareș Bogdan

4 Cât s-o fi dat? Frățiorul MAFIEI mineritului din Gorj, favoritul PNL pentru portofoliul Economiei! A fost lide…

5 Cum va arăta structura noului guvern PNL. Ministerele care dispar. Schița momentului

recomandări

Te ia DNA: Mircea Man

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Vezi cum piatra asta sare de 88 de ori peste apă