Președintele CJ Sibiu: Procurorii DNA au sigilat birourile de la IT și Administrativ

Președintele CJ Sibiu: Procurorii DNA au sigilat birourile de la IT și Administrativ

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) au sigilat, luni, birourile IT și Administrativ de la Consiliul Județean (CJ) Sibiu, în timpul perchezițiilor, pentru că cei doi șefi ai acestor servicii, Valentin Vasilescu și Ana Kraus, sunt plecați în concediu, urmând să se întoarcă pentru a oferi informații, a precizat președintele instituției, Daniela Cîmpean.

"Personal, am semnat săptămâna trecută cererile de concediu ale doamnei Kraus și domnului Vasilescu. Știu că acum sunt în concediu. (...) Acum sunt sigilate birourile de la IT și Serviciul Administrativ pentru că cei doi șefi de servicii sunt în concediu, dar probabil se vor întoarce pentru a se putea prelua datele necesare anchetei", a declarat Daniela Cîmpean.

Potrivit acesteia, ancheta DNA vizează "activitatea fostei conduceri a Consiliului Județean, nu se referă la activitatea actualei conduceri. Mai mulți șefi de servicii și directori furnizează date în acest dosar. Acum, în instituție, în mai multe birouri sunt reprezentanți ai DNA Alba Iulia care solicită informații și documente".

Contactat de corespondentul AGERPRES, fostul președinte al CJ Sibiu Ioan Cindrea, vizat de ancheta DNA, nu a dorit să comenteze situația.

În prezent consilier județean, Ioan Cindrea a fost schimbat din funcția de președinte al CJ Sibiu înainte de alegerile din acest an, după ce a fost condamnat în septembrie 2015 de judecătorii Înaltei Curți la un an de închisoare cu suspendare pentru săvârșirea infracțiunii de conflict de interese, el fiind acuzat că și-a angajat ilegal soția la biroul parlamentar în perioada cât a fost deputat.

Luni, DNA a anunțat că procurorii efectuează percheziții în 11 locații situate în municipiul Sibiu într-un dosar privind infracțiuni de corupție și asimilate acestora, comise în perioada 2011 — 2015.

"Procurori din cadrul Direcției Naționale Anticorupție — Serviciul Teritorial Alba Iulia efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni de corupție și asimilate celor de corupție, comise în perioada 2011 — 2015. În cursul zilei de 1 august, ca urmare a obținerii autorizărilor legale de la instanța competentă, sunt efectuate percheziții domiciliare în 11 locații situate în municipiul Sibiu, dintre care una la sediul unei instituții publice, iar restul la sediile unor societăți comerciale și la domiciliile unor persoane fizice", se arată într-un comunicat al DNA transmis luni AGERPRES.

Perchezițiile efectuate vizează achiziții directe de la societăți comerciale favorite ale fostului președinte Ioan Cindrea, au declarat, pentru AGERPRES, surse judiciare.

Potrivit surselor citate, Ioan Cindrea, în timpul mandatului deținut la CJ Sibiu, ar fi favorizat agenți economici, inclusiv firma ginerelui său și a fiicei sale în cadrul unor proceduri de achiziții publice organizate de instituție.

Achizițiile urmărite de anchetatori ar fi fost derulate în perioadele 2011-2013, 2014-2015, având ca obiect cumpărarea de către Consiliu a unor servicii de monitorizare foto/video, de reparații și întreținere auto, precum și achiziții de materiale de întreținere/consumabile.

Sursele citate arată că procedurile au fost derulate cu menționarea de date nereale în documentele justificative ale tranzacțiilor comerciale, aspecte de natură a crea un avantaj patrimonial furnizorilor, corelativ cu crearea unui prejudiciu bugetului autorității contractante. Adaosul ar fi fost în unele cazuri și peste 240%.

AGERPRES/(A, AS — autor: Isabela Paulescu, editor: Florin Marin, editor online: Andreea Lăzăroiu)


Citește și:

populare
astăzi

1 Trebuie să vedeți asta / Va fi doar o chestiune de timp până când flagelul va ajunge în Europa...

2 Nea ăsta e comisarul de poliție Cosmin Popovici, cu apartament în Spania și nenumărate proprietăți în țară / Nu poate justifica 1,3 milioane lei

3 VIDEO Cine era femeia găsită moartă într-un geamantan, în Oradea

4 Andrei Caramitru / Ghinea, Barna, Drulă și Moșteanu. Cam ăștia. Plus Cioloș. Trebuie să plece…

5 Posibil război civil în Ucraina și un nou pas al Rusiei spre Gurile Dunării, două dintre consecințele înghețării ostilităților în țara vecină