Președintele Comisiei de Politică Externă a Camerei: Se vor intensifica vizitele și conlucrările cu Knesset-ul israelian

Președintele Comisiei de Politică Externă a Camerei: Se vor intensifica vizitele și conlucrările cu Knesset-ul israelian

Față de potențialul existent în parteneriatul româno-istraelian, în prezent relațiile dintre cele două țări sunt relativ reduse, astfel că se dorește intensificarea cooperării în mai multe domenii, a declarat vineri, într-o conferință de presă la Oradea, președintele Comisiei pentru Politică Externă a Camerei Deputaților, deputatul UDMR Biro Rozalia.

 "Având în vedere relațiile diplomatice neîntrerupte de 69 de ani între cele două țări și având în vedere și începutul prin care România a recunoscut statul Israel și a stabilit relații diplomatice cu acesta încă din 11 iunie 1948, relațiile bilaterale sunt foarte bine fundamentate între cele două țări. Practic, partenerul strategic al României în Orientul Mijlociu este Israelul. Însă la nivel parlamentar și la nivel de guverne, aceste relații, până în trecutul apropiat, acest potențial în ce privește relația de parteneriat strategic nu a fost fructificat. Ca urmare a acestei decizii de a porni o formă de colaborare de gen Parlament2Parlament, vizitele și conlucrările se vor intensifica la diferite nivele", a declarat parlamentarul UDMR, făcând referire la vizita delegației Comisiei de politică externă și apărare a Knesset-ului (legislativul istraelian).

Potrivit lui Biro, în urma vizitei s-a stabilit că, la nivel parlamentar, se vor accentua relațiile între comisiile pentru politică externă și cea pentru apărare din cele două parlamente și, pe de altă parte, între grupurile de prietenie din cele două foruri legislative. În cele două comisii de politică externă ale celor două parlamente vor fi formate grupuri de lucru pe diferite teme de politică externă, de exemplu, transformarea Uniunii Europene, privind Brexit, migrația etc.

'Concluzia a fost următoarea: față de potențialul existent în acest parteneriat, relațiile noastre în prezent sunt relativ reduse. Astfel scopul este ca în termen scurt și mediu să diversificăm relațiile de cooperare în mai multe domenii', a declarat Biro Rozalia.

Obiectivele stabilite vizează dezvoltarea și consolidarea unei colaborări în ceea ce privește politica externă a celor două țări, a relațiilor și strategiilor comune în forurile internaționale, începerea colaborării în domeniul învățământ, servicii medicale, agricultură și turism, a mai menționat deputatul UDMR.

Vizita de joi a delegației israeliene a fost organizată în cadrul unui proiect inițiat de președintele Knesset-ului, Yuli-Yoel Edelstein, cu ocazia vizitei pe care președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, a efectuat-o în iulie 2017, cu scopul de a demara o formă de colaborare de tipul Parlament2Parlament.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”