Preşedintele Comitetului Tokyo-2020 a demisionat după afirmaţiile sexiste făcute săptămâna trecută

Preşedintele Comitetului Tokyo-2020 a demisionat după afirmaţiile sexiste făcute săptămâna trecută

Yoshiro Mori, preşedintele Comitetului de organizare a Jocurilor Olimpice de la Tokyo, şi-a anunţat vineri demisia din funcţie după scandalul provocat de afirmaţiile sale sexiste făcute săptămâna trecută, transmite AFP.

''Declaraţiile mele nepotrivite au făcut mult deranj (...). Doresc să demisionez din funcţia de preşedinte cu începere de azi'', a declarat Mori (83 ani), vineri, în cadrul reuniunii Comitetului Executiv al Tokyo-2020.

''Ce este cel mai important este să organizăm Jocurile în iulie. Nu trebuie ca prezenţa mea să devină un obstacol pentru obiectiv'', a mai spus Mori, fost prim-ministru al Japoniei (2000-2001).

Mori a declarat săptămâna trecută că şedinţele la care participă femei sunt prea lungi, deoarece acestora "le este greu să-şi termine" intervenţiile.

"Consiliile de administraţie cu multe femei durează mult timp", s-a plâns Yoshiro Mori, la o reuniune cu responsabili ai Comitetului olimpic japonez, care a fost deschisă presei.

"Dacă măreşti numărul de membri executivi femei şi dacă timpul de luare a cuvântului nu este limitat într-o oarecare măsură, le este greu să termine, ceea ce este enervant", a afirmat Mori. "Femeile au spirit de competiţie. Dacă una ridică mâna (ca să intervină - n. r.), celelalte cred că trebuie şi ele să se exprime. De aceea până la urmă vorbeşte toată lumea", a adăugat el.

"Avem şapte femei în comitetul de organizare (al JO de Tokyo - n. r.), dar ele ştiu să rămână la locul lor", a mai spus Mori, recunoscut pentru gafele sale repetate pe când era premier.

Remarcile lui Yoshiro Mori au provocat indignare în Japonia, dar şi peste hotare.

Peste 400 de voluntare pentru Jocurile Olimpice şi Paralimpice din cele 80.000 de persoane recrutate în total, şi-au declinat angajamentele după remarcile lui Mori, conform presei locale.

Comitetul organizator a primit peste 4.500 de mail-uri şi apeluri pe subiectul declaraţiilor preşedintelui Tokyo-2020, iar două persoane au renunţat chiar să participe la ştafeta flăcării olimpice, a relatat agenţia Kyodo.

Starul tenisului nipon, Naomi Osaka, a declarat sâmbătă că aceste remarci provin de la un "ignorant".

Miercuri, guvernatoarea oraşului Tokyo, Yuriko Koike, a declarat că nu va asista la o reuniune cu toţi factorii responsabili ai Jocurilor Olimpice care va avea loc luna aceasta, pe fondul remarcilor lui Mori.

Lansată în urmă cu o săptămână, o petiţie online care îi invită pe responsabilii Jocurilor Olimpice să nu stea cu braţele încrucişate în legătură cu acest scandal depăşise joi 146.000 de semnături.

Totodată, unul din sponsorii majori ai JO, gigantul auto Toyota, şi-a exprimat profundul dezacord pe marginea acestui subiect.

"Este foarte regretabil că anumite comentarii ale preşedintelui Comitetului de organizare Tokyo-2020 diferă de valorile pentru care pledează Toyota", conform unei scrisori date publicităţii de preşedintele director-general al grupului, Akio Toyoda.

Mori sugerase joi că Saburo Kawabuchi, fost conducător al fotbalului japonez, i-ar putea succede în funcţie. Însă, propunerea nu este privită cu ochi buni, având în vedere că Saburo Kawabuchi este chiar mai în vârstă decât Mori (84 de ani).

Scandalul produs de Mori este o nouă piedică pe care trebuie să o depăşească organizatorii Jocurilor Olimpice, care se chinuie să reaprindă entuziasmul legat de evenimentul programat între 23 iulie şi 8 august.
AGERPRES (AS-editor: Mihai Ţenea, editor online: Anda Badea)


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?