Președintele CSM: Orice inițiativă legislativă care să aibă ca obiect răspunderea materială a magistraților este inoportună

Președintele CSM: Orice inițiativă legislativă care să aibă ca obiect răspunderea materială a magistraților este inoportună

Președintele CSM, Mariana Ghena, a declarat joi că orice inițiativă legislativă care să aibă ca obiect angajarea răspunderii materiale a magistraților este "inoportună", adăugând că legislația actuală reglementează acest lucru.

"Sistemul judiciar a dovedit de-a lungul timpului că are capacitatea de a se autoregla, inclusiv prin sancționare, sub cele trei forme, a magistraților, fiind de altfel și singura dintre cele trei puteri care are reglementată o formă a răspunderii materiale. De aceea, orice inițiativă legislativă care să aibă ca obiect angajarea răspunderii materiale a magistraților, în alte coordonate decât cele deja existente în prezent, este inoportună", a afirmat judecătoarea Mariana Ghena, în cadrul ședinței plenului, prezentând punctul de vedere al CSM cu privire la independența sistemului judiciar din perspectiva răspunderii materiale a magistraților și independența financiară.

Ea a adăugat că legislația actuală reglementează răspunderea magistraților sub o triplă formă — disciplinară, penală și civilă.

"Independența justiției reprezintă o componentă esențială a statului de drept în care cele trei puteri — legislativă, executivă și judecătorească — trebuie să fie în permanent echilibru. (...) Consiliul subliniază că legislația actuală reglementează răspunderea magistraților sub o triplă formă — disciplinară, penală și civilă, semn că nu este necesară adoptarea altor dispoziții legale privind aceste aspecte", a spus Ghena.

Potrivit acesteia, o reglementare care nu își găsește corespondentul în forme similare de răspundere a membrilor celorlalte două puteri în stat — legislativă și executivă — reprezintă în sine "o perturbare" a echilibrului dintre acestea cu "grave consecințe" pentru buna funcționare a societății.

"Consiliul Superior al Magistraturii, la rândul său, își asumă identificarea, soluționarea și sancționarea cu fermitate a situațiilor de încălcare a legii de către magistrați", a completat Mariana Ghena.

Ea a precizat totodată că, în ceea ce privește independența financiară a sistemului judiciar, CSM se angajează să identifice demersurile pentru preluarea bugetului instanțelor de la Ministerul Justiției iar până la îndeplinirea acestui obiectiv se impune o strânsă colaborare între ordonatorii principali de credite în vederea administrării eficiente a instanțelor și Parchetelor.

Potrivit șefului CSM, este necesară inclusiv luarea unei măsuri unitare privind salarizarea personalului din justiție.

"Inechitățile rezultate ca urmare a adoptării și interpretării neunitare a legilor de salarizare trebuie înlăturare, în acord cu decizia Curții Constituționale, (...) astfel încât cei care fac parte din sistemul judiciar să fie salariați avându-se în vedere valoarea de referință sectorială unică. Pentru a îndeplini menirea constituțională, CSM are nevoie de încrederea și sprijinul corpului magistraților, a celorlalte puteri și a societății în ansamblul ei", a conchis Ghena.

AGERPRES/(A — autor: Mihai Stoica, editor: Claudia Stănescu)


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 De citit...

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”