Preşedintele Elveţiei va încerca să deblocheze vineri, la Bruxelles, tratatul cu UE

Preşedintele Elveţiei va încerca să deblocheze vineri, la Bruxelles, tratatul cu UE

Preşedintele elveţian Guy Parmelin se va deplasa vineri la Bruxelles pentru o întâlnire cu şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în legătură cu un tratat blocat care ameninţă să îngheţe relaţiile dintre Elveţia şi cel mai mare partener comercial al său, transmite joi Reuters.

Numeroşi lideri ai comunităţii de afaceri elveţiene dornici să existe în continuare un acces fără probleme la piaţa Uniunii Europene (UE) doresc un nou tratat, dar opoziţia politică faţă de acesta îi conferă lui Parmelin o mică marjă de negociere pentru a încheia un acord, după ani întregi de tergiversări la Berna.

Guvernul federal elveţian a anunţat că doreşte clarificări asupra unor aspecte înainte de a adopta tratatul în noua formă, iar diplomaţi europeni au lăsat să se înţeleagă că doresc sugestii concrete din partea lui Guy Parmelin.

Acesta a afirmat într-un interviu recent că va încerca să avanseze discuţiile fără a face declaraţii bombastice. ''Nu voi juca rolul lui Boris Johnson'', a spus preşedintele elveţian, care a făcut astfel referire la poziţia adoptată de premierul britanic în timpul negocierilor privind ieşirea Regatului Unit din UE.

Un nou tratat ar însemna că Elveţia adoptă în mod normal regulile pieţei unice europene şi ar oferi o modalitate mai eficientă de a soluţiona disputele. Criticii susţin însă că tratatul ar încălca suveranitatea Elveţiei atât de mult încât el nu ar supravieţui niciodată unui referendum cu forţă juridică. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Alexandra Stan, în centrul unui scandal cu iz moral și sexual!

2 Americanii scot din „cutia cu maimuțe” o nouă „drăcovenie” SF

3 Mario Iorgulescu s-a combinat cu fosta lui Steliano Filip / „Bianca era doar o altă fată din anturajul meu şi nu observam semnele pe care le dădea ea, c…

4 Citiți și voi ce se întâmplă în Germania de Est...

5 Foarte interesante amănunte!