Președintele filipinez amenință că își va retrage țara din ONU

Președintele filipinez amenință că își va retrage țara din ONU

Președintele statului Filipine, Rodrigo Duterte, a amenințat că își va retrage țara din ONU, după ce această organizație, pe care el a calificat-o drept 'inutilă', a criticat metodele dure folosite de guvernul de la Manila pentru combaterea criminalității și a traficului cu droguri și care au condus la moartea a circa o mie de persoane, relatează agențiile AFP și EFE.

Rodrigo Duterte a câștigat detașat alegerile prezidențiale din luna mai, în campania electorală el promițând că în șase luni va elimina criminalitatea și traficul cu stupefiante, două fenomene extinse în Filipine.

Odată ce a ajuns președinte el a dat polițiștilor dreptul să folosească armamentul pentru a ucide suspecți, astfel că aproximativ o mie de traficanți de droguri și alți infractori au fost uciși în ultimele luni de forțele de ordine și de civili.

Prin urmare, raportorul ONU pentru drepturile omului, Agnes Callamard, l-a acuzat joi pe președintele Rodrigo Duterte că 'incită la violență și crimă'.

În replică, după ce a formulat o afirmație injurioasă la adresa organizației mondiale, președintele filipinez a amenințat duminică la o conferință de presă că ar putea decide părăsirea acestei organizații 'inutile'. Mai mult decât atât, el a vorbit despre posibilitatea de a crea o structură concurentă, la care să invite numeroase state, inclusiv China și țări africane.

În luna iunie, secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, l-a criticat pe Duterte pentru o altă promisiune din campania electorală, cea privind uciderea a 100.000 de criminali.

Și atunci liderul de la Manila a răspuns cu o înjurătură la adresa ONU, el estimând totodată că această organizație ar trebui 'să tacă', întrucât ea nu este capabilă să rezolve probleme precum conflictele din Orientul Mijlociu sau foametea din Africa.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Foarte interesante amănunte!

2 Așa o fi?

3 Un oficial al Pentagonului relatează despre o întâlnire fascinantă de șapte minute cu un OZN gigantic și „strălucitor”

4 Ce se întâmplă în Crimeea? / Rusia a juns să apeleze la „Prometeu”

5 VIDEO Șefa de pluton de la Patriot are 25 de ani!