Președintele filipinez Duterte anunță "separarea" de SUA și realinierea cu China

Președintele filipinez Duterte anunță "separarea" de SUA și realinierea cu China

Președintele filipinez Rodrigo Duterte a anunțat joi "separarea" de Statele Unite și realinierea țării sale cu China, transmit agențiile internaționale de presă. El a adăugat că Filipinele și China au convenit să își rezolve prin negocieri disputa teritorială privind Marea Chinei de Sud.

Duterte a făcut declarațiile respective la Beijing, unde a condus o delegație de peste 200 de oameni de afaceri, pentru a deschide calea unei noi alianțe, în locul celei tot mai deteriorate cu SUA, transmite Reuters. Ministrul filipinez al comerțului, Ramon Lopez, a anunțat că pe parcursul vizitei vor fi semnate acorduri în valoare de 13,5 miliarde de dolari.

"Îmi anunț aici separarea de Statele Unite. Atât în termeni militari, poate nu și sociali, dar și în termeni economici. America a pierdut", a afirmat el în aplauzele publicului, într-un discurs ținut în prezența vicepremierului chinez Zhang Gaoli.

"M-am realiniat la curentul dv. ideologic și poate voi merge și în Rusia, să discut cu președintele Putin și să-i spun că suntem trei contra restului lumii — China, Filipinele și Rusia. E singura cale", a mai spus Duterte, care de la preluarea mandatului, pe 30 iunie, a făcut în repetate rânduri declarații ostile Statelor Unite și jignitoare pentru președintele Barack Obama.

La Washington, Departamentul de Stat a reacționat prin vocea purtătorului de cuvânt John Kirby, care a anunțat că "vom cere explicații privind sensul exact al afirmațiilor președintelui privind separarea de SUA". Ocazia pentru lămuriri va fi vizita la Manila a lui Daniel Russel, diplomatul american cu cel mai înalt rang în relația cu Extremul Orient și zona Pacificului, la sfârșitul săptămânii.

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Eric Schultz, a subliniat că "alianța SUA-Filipine s-a construit pe o istorie de 70 de ani, pe legături ample între cele două popoare și pe o listă lungă de preocupări comune de securitate". El a declarat că guvernul american nu a primit nicio cerere de modificare a cooperării bilaterale.

Înaintea venirii la putere a lui Duterte, Statele Unite au obținut acordul pentru o prezență prin rotație a forțelor americane în bazele militare din Filipine, un atu în fața prezenței tot mai puternice a Chinei în regiune. Acest aranjament este tot mai nesigur, deși Washingtonul a încercat să dea replici moderate retoricii președintelui filipinez, notează Reuters.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Nu arată rău nici ea! / Reacția englezoaicei părăsite pentru o ucraineancă refugiată

2 Imagini care dau fiori soldaților ruși

3 De citit! / Replica unui grup de economiști ucraineni la afirmațiile lui Noam Chomsky despre războiul dintre Rusia și Ucraina

4 Interesante amănunte...

5 VIDEO Priviți, rușii aveau doar 10 bucăți, acum au mai rămas 9....