Președintele german Joachim Gauck a anunțat că nu va candida pentru un al doilea mandat în 2017

Președintele german Joachim Gauck a anunțat că nu va candida pentru un al doilea mandat în 2017

Președintele german Joachim Gauck a anunțat luni că nu va candida pentru un al doilea mandat în 2017, invocând vârsta înaintată, o decizie care riscă însă să declanșeze o luptă între partidele coaliției de guvernare și să complice ecuația electorală pentru cancelarul Angela Merkel înaintea legislativelor de anul viitor, transmit DPA, Reuters și AFP.

''Doresc să vă informez că am decis să nu candidez încă o dată la funcția de președinte'', a afirmat Gauck, într-o declarație la palatul prezidențial Bellevue din Berlin.

''Sunt recunoscător că mă simt bine, dar în același timp sunt conștient că perioada între al 77-lea și 82-lea din viața cuiva este diferită de cea în care mă găsesc acum. Nu doresc să presupun o energie și o vitalitate pentru alți cinci ani pe care nu le pot garanta'', a explicat el.

Joachim Gauck, fost pastor luteran în vârstă de 76 de ani, fără afiliere politică, opozant anticomunist și militant pentru drepturile omului în fosta RDG, a fost ales la 18 martie 2012, cu voturile majorității membrilor adunării federale mandatate să îl desemneze pe președinte.

Predecesorul său, Christian Wulff, a fost constrâns să demisioneze după numai 20 de luni de mandat, în urma unor suspiciuni de corupție.

Conform legii fundamentale germane, președintele țării are atribuții în mare parte ceremoniale, dar poate dizolva parlamentul. Președinții germani, al căror mandat este de 5 ani, sunt considerați o autoritate morală pot și realeși o singură dată.

Mandatul lui Gauck va expira în martie 2017, cu circa șase luni înaintea alegerilor legislative din toamnă. Se așteaptă ca actualul cancelar Angela Merkel (61 de ani) să candideze pentru al patrulea mandat în fruntea guvernului federal, chiar dacă popularitatea sa a scăzut în urma deciziei de anul trecut de a deschide porțile pentru sute de mii de refugiați.

Chiar înainte de anunțul oficial de luni, presa germană a început să speculeze cu privire la numele posibilului succesor al lui Joachim Gauck.

Printre potențialii candidați la succesiunea sa se află președintele Bundestagului, Norbert Lammert (67 de ani), ministrul de finanțe, Wolfgang Schaeuble (73 de ani), ambii din tabăra conservatoare, și șeful diplomației, social-democratul Frank-Walter Steinmeier (60 de ani). În presă s-a scris însă și despre posibilitatea ca o femeie să fie aleasă pentru prima dată în funcția supremă în stat.

Dincolo de aceste personalități, atenția se va focaliza pe jocul alianțelor, într-o perioadă în care două fenomene fragilizează actuala coaliție între conservatori și social-democrați: ascensiunea dreptei populiste AfD și tentația SPD de a se reconstrui în opoziție mai degrabă decât a continua pe linia guvernamentală. Alegerea președintelui va constitui 'un balon de încercare' pentru noi alianțe în formațiunile politice, anticipează cotidianul berlinez Tagesspiegel.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 VIDEO București 2024...

4 Așa o fi?

5 Misterioasa decizie a Armatei Chinei...