Președintele Germaniei, la București: Suntem de multă vreme de părere că locul României este în Schengen

Președintele Germaniei, la București: Suntem de multă vreme de părere că locul României este în Schengen

Preşedintele Republicii Federale Germania a declarat statul pe care îl conduce este de multă vreme de părere că locul României este în spaţiul Schengen şi că este conştient de faptul că în România există o mare aşteptare privind statutul de membru deplin.

FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

„Sunt conştient de faptul că în România există o mare aşteptare în ceea ce priveşte statutul de membru deplin în Schengen. Suntem de multă vreme de părere că locul României este în Spaţiul Schengen”, a declarat preşedintele Republicii Federale Germania, Frank-Walter Steinmeier, în cadrul unei conferinţe de presă comune cu omologul român, Klaus Iohannis.

Totodată, șeful de stat a dat asigurări privind sprijinul țării sale pentru aderarea României la Schengen. „Nu e nimic care să contravină eforturilor făcute de România. Cancelarul federal, ministrul de Externe, ministrul de Interne vor aduce aceste argumente faţă de Austria şi Olanda”, a adăugat Steinmeier.

Șeful statului german a mai declarat că prietenia dintre Germania şi România este una care a crescut în timp și a apreciat cooperarea economică dintre cele două state, precizând: „oamenii din ţara dumneavoastră s-au ridicat cu trei decenii în urmă cu succes împotriva unui regim opresiv şi au luptat cu dificultate şi curaj pentru democraţie şi libertate şi vă asigur că nu doar eu, personal, ci chiar şi mulţi alţi germani au în continuare respect pentru acest lucru”.

„Este foarte important pentru mine să mă refer la această într-adevăr excelentă colaborare atât în UE cât şi în NATO. Pentru noi este un parteneriat de încredere şi solid, care în aceste vremuri ale războiului este mai important”, a mai adăugat președintele Germaniei.

Șeful statului român, Klaus Iohannis, l-a primit miercuri, la Palatul Cotroceni, pe președintele Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, urmând ca oficialul german să aibă o întâlnire și cu premierul Ciucă, președintele PSD și președinta interimară a Senatului, Alina Gorghiu.

Ulterior, joi, președintele Klaus Iohannis și omologul german vor efectua o vizită la Sibiu unde vor merge la Primărie și se vor întâlni cu reprezentanții comunității germane din România. De asemenea, cei doi oficiali vor vizita și Colegiul Național „Samuel von Brukenthal” și Biserica evanghelică fortificată din comuna Cristian.

Preşedintele Germaniei îşi va încheia vizita la Timişoara, vineri. Acesta va fi gazda unui concert la Filarmonica din Timişoara, în contextul în care oraşul este Capitala Europeană a Culturii în 2023 şi va vizita, împreună cu primarul Dominic Fritz, centrul oraşului. Oficialul german va vizita şi Liceul Teoretic "Nikolaus Lenau" şi se va întâlni cu reprezentanţi ai minorităţii germane şi ai celei evreieşti.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...