Preşedintele Iohannis a discutat la telefon cu omologul bulgar; tema - criza epidemiologică generată de coronavirus

Preşedintele Iohannis a discutat la telefon cu omologul bulgar; tema - criza epidemiologică generată de coronavirus

Criza epidemiologică generată de noul coronavirus a fost subiectul abordat de preşedintele Klaus Iohannis într-o discuţie telefonică avută miercuri cu omologul bulgar, Rumen Radev, la solicitarea acestuia.

Cei doi şefi de stat au transmis condoleanţe pentru pierderile de vieţi omeneşti înregistrate în România şi în Bulgaria, precum şi urări de însănătoşire grabnică celor infectaţi cu SARS-CoV-2, precizează Administraţia Prezidenţială.

"Cei doi lideri au subliniat faptul că România şi Bulgaria au o relaţie bilaterală excelentă, ca state vecine, partenere în cadrul Uniunii Europene şi NATO. În acest context, preşedintele României a evidenţiat că este nevoie de o abordare comună cu privire la gestionarea pandemiei, pentru a putea face faţă impactului acesteia asupra sănătăţii şi a vieţii de zi cu zi a cetăţenilor celor două ţări", arată sursa citată.

De asemenea, cei doi preşedinţi au prezentat măsurile adoptate de autorităţile din cele două ţări pentru identificarea şi tratarea persoanelor bolnave de COVID-19 şi au discutat modalităţile de cooperare pentru contracararea răspândirii virusului.

"Preşedintele României a salutat cooperarea foarte bună dintre autorităţile din cele două state cu privire la repatrierea cetăţenilor români şi bulgari din alte ţări, precum şi pentru asigurarea tranzitului de mărfuri şi cetăţeni care se întorc acasă. Totodată, cei doi lideri au evocat discuţiile în curs referitoare la reducerea impactul negativ al măsurilor de prevenire a răspândirii virusului asupra mobilităţii forţei de muncă transfrontaliere", mai arată Administraţia Prezidenţială.

Preşedintele Klaus Iohannis s-a pronunţat şi pentru un răspuns comun coordonat la nivelul Uniunii Europene care să vizeze reducerea răspândirii epidemiei şi asigurarea tuturor echipamentelor şi medicamentelor necesare, păstrarea liberei circulaţii a lucrătorilor pe piaţa unică şi fluiditatea transportului de mărfuri, precum şi implementarea celor mai eficiente măsuri pentru combaterea impactului economic şi social al acestei crize. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Eduard Hellvig, atac dur la medicul Cîrstoiu: „Când spectacolul începe să fie fluierat, își iau trusa de machiaj și își văd de drum”