Preşedintele israelian l-a însărcinat pe premierul Netanyahu să formeze guvernul (oficial)

Preşedintele israelian l-a însărcinat pe premierul Netanyahu să formeze guvernul (oficial)

Preşedintele israelian Reuven Rivlin l-a însărcinat oficial joi pe premierul Benjamin Netanyahu să formeze un nou guvern, după ce Parlamentul a dat undă verde pentru un acord de coaliţie pe care l-a încheiat cu rivalul său electoral, punând astfel capăt celei mai îndelungate crize politice din istoria modernă a Israelului, relatează AFP.

"Tocmai a fost trimisă o scrisoare la biroul premierului prin care s-a solicitat acestuia să formeze un guvern, iar preşedintele Parlamentului a fost de asemenea informat", se arată într-un comunicat al guvernului.

După Curtea Supremă, parlamentul a aprobat joi la rândul său formarea unui guvern de uniune naţională între partidele premierului Benjamin Netanyahu şi ex-rivalului său Benny Gantz, care urmează să depună jurământul în 13 mai.

Acordul cu privire la noul guvern a fost validat joi dimineaţă în cursul unui vot în parlament, unde partidul Likud de dreapta al lui Benjamin Netanyahu şi formaţiunea centristă "Albastru-Alb" , a fostului şef al armatei Benny Gantz, şi aliaţii lor dispun de majoritatea locurilor.

"Sesiunea plenară a Knesetului a aprobat în a doua şi a treia lectură amendamentele la proiectul de lege privind formarea guvernului de uniune naţională. 71 de deputaţi au votat pentru şi 37 împotrivă", a indicat serviciul de presă al parlamentului într-un comunicat.

Miercuri seara, Curtea Supremă, sesizată de diferite organizaţii care puneau la îndoială legalitatea acordului, şi-a dat aprobarea, fără ca totuşi să-l disculpe pe Netanyahu, acuzat pentru corupţie într-o serie de dosare şi al cărui proces, amânat din cauza pandemiei, ar urma în mod normal să înceapă la sfârşitul lunii.

Netanyahu şi Gantz au anunţat deja prezentarea viitorului guvern în 13 mai, în care portofoliile ministeriale vor fi împărţite în mod echitabil între cele două tabere. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?

5 Turcii intră surprinzător pe Autostrada Transilvania, pe tronsonul unde lucrează românii de la UMB!