Președintele Klaus Iohannis - joi și vineri la Bruxelles, la Consiliul European și summitul PPE

Președintele Klaus Iohannis - joi și vineri la Bruxelles, la Consiliul European și summitul PPE

Președintele Klaus Iohannis va participa joi și vineri, la Bruxelles, la reuniunea Consiliului European, în cadrul căreia vor fi discutate, în principal, subiecte privind migrația, agenda digitală a Uniunii, securitatea și apărarea, relațiile dintre UE și Turcia, dosarul nord-coreean.

 Potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale, la Consiliul European va fi abordată și tema referitoare la viitorul UE, context în care va fi discutată Agenda Liderilor, document propus de președintele Consiliului, care detaliază calendarul și subiectele ce ar urma să fie discutate de liderii europeni până la finalul primului semestru al anului 2019.

De asemenea, va avea loc o sesiune în format UE27 dedicată discuțiilor referitoare la retragerea Marii Britanii din Uniune, în vederea evaluării progreselor înregistrate până în prezent în procesul de negociere.

Administrația Prezidențială precizează că șeful statului român va sublinia, referitor la migrație, importanța monitorizării fluxurilor migratorii pe ruta Mediteranei de Est, pentru o mai bună gestionare a acestora. Totodată, Iohannis va sublinia că implementarea Declarației UE — Turcia trebuie să rămână o prioritate pentru Uniune.

La discuțiile despre agenda digitală, șeful statului va susține necesitatea ca Piața Unică Digitală să devină deplin funcțională cât mai repede posibil. În plus, Iohannis va sublinia că securitatea cibernetică este un element determinant pentru buna funcționare a acestei piețe.

În ceea ce privește politica europeană de apărare, șeful statului îi va informa pe membrii Consiliului European cu privire la decizia țării noastre de a participa la procesul de cooperare permanentă structurată (PESCO) chiar de la lansarea acestui proces, preconizată pentru luna decembrie a acestui an.

Președintele Klaus Iohannis va evidenția importanța relației dintre Uniunea Europeană și Turcia, statul turc fiind un partener strategic al UE și un aliat NATO, cu rol relevant în zona Mării Negre.

Conform Administrației Prezidențiale, șeful statului se va referi și la evoluțiile din dosarul nord-coreean care generează îngrijorare, reprezentând o amenințare gravă la adresa securității globale. "Președintele Klaus Iohannis va sublinia că România susține eforturile comunității internaționale pentru soluționarea pe cale pașnică a crizei din Peninsula Coreeană și că obiectivul major este denuclearizarea completă, verificabilă și ireversibilă a peninsulei coreene", arată sursa citată.

În contextul reuniunii Consiliului European, Klaus Iohannis va participa și la Summitul Partidului Popular European și va avea întâlniri cu președintele PPE, Joseph Daul, și secretarul general al PPE, Antonio Lopez-Isturiz.

AGERPRES

 

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Document / Fugarul Rizea a dezvăluit personajul care l-a „pensionat” pe Crin Antonescu!

2 FOTO Acesta este Hunter Biden... Băiatul are probleme...

3 Marian Godină îi dă replica Patriarhului Daniel: „Să înțeleg că Sf. Dimitrie n-a văzut 30 de ani cum trăiau ro…

4 Cine este senatorul PSD, Ion Ganea, care a dat peste cap planurile lui Marcel Ciolacu de a amâna alegerile: Fo…

5 ULTIMA ORĂ Dispar sistemele IT ale ministerelor și agențiilor guvernamentale, administrația centrală se va mut…