Preşedintele Klaus Iohannis: Contăm pe colaborarea cu SUA în transpunerea în realitate a deciziilor summit-ului NATO

Preşedintele Klaus Iohannis: Contăm pe colaborarea cu SUA în transpunerea în realitate a deciziilor summit-ului NATO

La summit-ul NATO de la Varşovia este necesară luarea unor decizii referitoare la consolidarea apărării pe flancul estic, iar România contează pe colaborarea cu Statele Unite pentru implementarea acestor decizii, a declarat vineri preşedintele Klaus Iohannis.

Preşedintele Klaus Iohannis: Contăm pe colaborarea cu SUA în transpunerea în realitate a deciziilor summit-ului NATO

"Summitul NATO de la Varşovia va trebui sa ia decizii importante privind consolidarea apărării colective şi a posturii de descurajare a Alianţei şi asigurarea unei prezenţe Aliate înaintate şi echilibrate pe întregul flanc estic, în raport cu provocările de securitate din regiune. Contăm pe aceeaşi colaborare susţinută şi privilegiată cu Statele Unite ale Americii, alături de alţi aliaţi, în transpunerea în realitate a deciziilor Summitului", a afirmat Iohannis în discursul său la recepţia de Ziua Naţională a SUA.

De asemenea, Iohannis a subliniat că România îşi va respecta angajamentele luate în cadrul NATO referitoare la securitatea colectivă şi va coopera cu SUA în continuare pentru stabilităţii şi securităţii în regiune şi la nivel internaţional, inclusiv prin gestionarea noilor ameninţări.

Preşedintele a menţionat că în domeniul apărării şi securităţii relaţia bilaterală "a atins un nivel fără precedent" şi a amintit de finalizarea proiecului de la Deveselu, caracterizat drept "un etalon incontestabil al excelenţei cooperării româno-americane" şi o contribuţie semnificativă la secutitatea Alianţei.

"Aprofundarea colaborării în domeniul apărării şi securităţii va continua să fie prioritatea de vârf a Parteneriatului Strategic. Beneficiile sale sunt circumscrise consolidării securităţii regionale şi euro-atlantice", a spus şeful statului.

Totodată, el a făcut referire la dimensiunea economică a relaţiei bilaterale, spunând că au fost întreprinşi paşi importanţi a valorificarea potenţialului substanţial de cooperare economică bilaterală.

De asemenea, România şi SUA vor continua parteneriatul bilateral în domeniul statului de drept, a accentuat Iohannis, întrucât cooperarea pe această temă bilaterală s-a dovedit deosebit de importantă pentru progresul substanţial pe care România l-a făcut în ultimii ani în consolidarea sistemului judiciar şi combaterea corupţiei.

"România şi Statele Unite ale Americii au decis recent să dezvolte cooperarea în domeniul asistenţei pentru dezvoltare, în special în statele din vecinătate, Europa de Est, Caucaz şi Balcanii de Vest. Această interacţiune sporită, cu rădăcini în expertiza dobândită de România în ultimii 25 de ani prin procesele de aderare la Uniunea Europeană şi NATO, se va reflecta în tot mai multe oportunităţi de proiecte comune în domenii de interes reciproc, precum buna guvernare, creşterea economică şi societatea civilă, în susţinerea statelor partenere din vecinătate", a conchis preşedintele.


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

5 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”