Preşedintele kosovar Hashim Thaci acuză justiţia internaţională că "rescrie istoria"

Preşedintele kosovar Hashim Thaci acuză justiţia internaţională că "rescrie istoria"

Preşedintele kosovar Hashim Thaci a acuzat vineri justiţia internaţională că "rescrie istoria" după punerea sa sub acuzare la Haga de procurorii speciali pentru crime de război comise în timpul conflictului cu Serbia, relatează AFP.

Thaci a anunţat pe Facebook că a ajuns cu avionul la Tirana pe drumul de întoarcere spre Kosovo, după abandonarea unui summit cu Belgradul la Casa Albă.

Deşi nu a comentat până acum punerea sa sub acuzare, el şi-a actualizat deja profilul de pe reţeaua de socializare, cu textul "Nimeni nu poate rescrie istoria Kosovo".

În vârstă de 52 de ani, Thaci este fostul comandant politic al gherilei separatiste albaneze kosovare (UCK) care a declanşat rebeliunea împotriva Belgradului în urmă cu peste 20 de ani. Kosovo încă era atunci provincia de sud a Serbiei.

Fostul luptător de gherilă a fost pus sub acuzare miercuri împreună cu alte persoane de către procurorii Tribunalului Special de la Haga pentru o serie de crime legate de războiul din 1998-1999.

Aceste presupuse crime "implică sute de victime cunoscute de origine albaneză, sârbă şi romă şi de alte origini şi cuprind şi opozanţi politici".

Un judecător mai trebuie să valideze sau nu actul de acuzare, care conţine capete de acuzare precum crimă, dispariţii forţate, persecuţii şi tortură.

Este puţin probabil să fie emis un mandat de arestare împotriva preşedintelui kosovar înainte de o inculpare oficială, ceea ce ar putea dura luni de zile.

Într-un mesaj pe Facebook adresat "surorilor, fraţilor şi minunaţilor prieteni", Hashim Thaci a promis că li se va adresa duminică seară din biroul său.

Nu se ştie deocamdată dacă el va rămâne în Albania până la sfârşitul săptămânii, comentează AFP.AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Ce știe Fukuyama? / „Un colaps mult mai mare al Rusiei se va dezvălui în zilele următoare”

2 Înlăturarea lui Putin de la putere este deja pregătită, spun serviciile secrete ucrainene

3 VIDEO Europa se pregătește de război? Un tren plin cu tancuri se poloneze se îndreaptă spre graniță

4 Familia de interlopi Kalu, tatăl și fiii care spărgeau dinții cu ciocanul de șnițele, în urmărire

5 „Am elimina toate trupele rusești din Ucraina și toate navele lor din Marea Neagră”. Un general american dezvăluie cum ar răspunde NATO dacă Putin va …