Preşedintele muntenegrean Milo Djukanovic acuză Serbia de amestec în alegerile din ţara sa

Preşedintele muntenegrean Milo Djukanovic acuză Serbia de amestec în alegerile din ţara sa

Preşedintele muntenegrean Milo Djukanovic a acuzat ţara vecină Serbia de ''agresiune media şi politică'' înaintea alegerilor parlamentare desfăşurate în Muntenegru în 30 august şi în care partidul său pro-occidental (DPS) a înregistrat o victorie la mică diferenţă în faţa opoziţiei, transmite Reuters.

Partidul Democrat al Socialiştilor (DPS), care a guvernat mica republică riverană Mării Adriatice pentru aproape trei decenii şi a reuşit integrarea ei în NATO, a obţinut aproximativ 35% din voturi, departe de o majoritate, ceea ce deschide perspectiva unui guvern de coaliţie condus de alianţa formaţiunilor pro-sârbe.

Într-un interviu televizat marţi noaptea, Djukanovic a spus că rezultatul sub aşteptări al partidului său ar putea fi o urmare a ''nemulţumirii oamenilor faţă de unele politici'' şi faţă de nivelul de viaţă scăzut.

Totuşi, el a ţinut să critice rolul Serbiei şi al preşedintelui acesteia, Aleksandar Vucic, în Muntenegru, ţară cu aproximativ 620.000 de locuitori, dintre care o treime sunt etnici sârbi.

''Preşedintele Vucic şi Serbia vor să interfereze în afacerile interne ale altor ţări şi să revitalizeze naţionalismul Serbiei Mari'', a subliniat Milo Djukanovic în interviul difuzat de postul de televiziune Newsmax Adria, referindu-se la ideologia care a contribuit la alimentarea războaielor sângeroase din anii '90 din fosta federaţie iugoslavă.

Şefa executivului sârb Ana Brnabic a respins această acuzaţie, spunând că Muntenegrul nu este ''în niciun fel ameninţat de Serbia''. ''Djukanovic vrea să câştige puncte politice prin poveşti false despre vulnerabilitatea Muntenegrului în loc să se concentreze pe nevoile şi problemele cetăţenilor săi'', a denunţat Brnabic.

În alegerile parlamentare desfăşurate duminică, o alianţă a partidelor naţionaliste sârbe intitulată 'Pentru Viitorul Muntenegrului' a obţinut 32,55% din voturi, în timp ce alianţa de centru 'Pacea este Naţiunea Noastră', care de asemenea este în opoziţie cu DPS, şi-a adjudecat 12,53% din sufragii.

Principalele formaţiuni de opoziţie susţin că vor continua demersurile pentru aderarea Muntenegrului la Uniunea Europeană dacă ele formează o coaliţie guvernamentală. Partidele au început consultările pentru formarea unui guvern de coaliţie şi au la dispoziţie trei luni în acest scop. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 O nouă arestare la vârf în Rusia

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…