Președintele reacționează DUR la declarația Parlamentului

Președintele reacționează DUR la declarația Parlamentului

Declaratia politica adoptata miercuri de Parlament, prin afirmatii in care "judecatile Presedintelui Romaniei, ale CSM si ale reprezentantilor Ministerului Public" sunt calificate drept "neconstitutionale si inacceptabile", poate fi considerata o forma de presiune, se arata intr-un comunicat al Administratiei Prezidentiale.

Potrivit sursei citate, aceasta declaratie "se constituie intr-un semnal ingrijorator cu privire la perspectiva pe care Parlamentul o are asupra modului in care el se relationeaza cu celelalte autoritati si institutii ale statului, precum si cu societatea civila".

Presedintia apreciaza ca, "luand ca pretext un act normativ al Guvernului adoptat in absenta oricarei delegari legislative din partea Parlamentului si puternic contestat de societatea civila, invocand o decizie a Curtii Constitutionale a carei motivare nu este cunoscuta inca, declaratia politica a Parlamentului afecteaza insusi principiul cooperarii loiale dintre institutiile statului, fundamentat si dezvoltat constant in jurisprudenta instantei de contencios constitutional".

Administratia Prezidentiala atrage atentia ca "deteriorarea imaginii publice a Parlamentului si scaderea increderii cetatenilor in autoritatea care astazi isi reafirma 'suprematia politica fata de toate celelalte institutii publice' nu isi va gasi solutia prin transferul de responsabilitate asupra Presedintelui Romaniei, CSM, sau asupra altor 'agentii ale statului de ordin judiciar sau tinand de sfera sigurantei nationale' ori, in ultima instanta, asupra cetatenilor care indraznesc sa se exprime liber impotriva unor actiuni care pun in pericol statul de drept si valori ale democratiei".

"Impresia Parlamentului ca ar fi o institutie 'redusa la conditia de spectator al unor decizii politice' ar putea fi schimbata prin asumarea unor dezbateri autentice si transparente, printr-un act de legiferare responsabil si previzibil in interesul general al societatii, printr-un control eficient asupra executivului in ansamblul sau, si nu limitat doar la intrebari si interpelari adresate membrilor Guvernului", sfatuieste presedintia.

Administratia Prezidentiala atrage atentia ca presedintele Romaniei este ales direct de cetateni si are "legitimitate si reprezentativitate egale cu ale Parlamentului si, ca atare, presedintele Romaniei nu devine 'prin efectul Constitutiei, exterior societatii', ci, dimpotriva, atunci cand se manifesta, presedintele Romaniei exprima interese ale societatii".

"Asa cum a constatat si Curtea Constitutionala, o elocventa ilustrare a faptului ca Presedintele Romaniei este obligat sa aiba un rol activ si ca prezenta sa in viata politica nu se poate rezuma la un exercitiu simbolic sau protocolar, rezulta din dispozitiile articolului 80 din Constitutie, care consacra rolul sefului statului de a veghea la respectarea Constitutiei si la buna functionare a autoritatilor publice, exercitand functia de mediere intre puterile statului si intre stat si societate. Prin urmare, pozitiile exprimate de Presedintele Romaniei sunt departe de a fi 'pareri', cu atat mai putin 'particulare sau partiale' si se concretizeaza in actiuni si acte menite sa realizeze rolul reprezentativ al Presedintelui Romaniei", se arata in comunicatul presedintiei.

Administratia Prezidentiala arata ca, potrivit Constitutiei, "nicio autoritate publica nu poate limita prerogativele celorlalte".

"In masura in care 'judecatile Presedintelui Romaniei, ale CSM si ale reprezentantilor Ministerului Public' sunt calificate drept 'neconstitutionale si inacceptabile', Declaratia politica adoptata astazi de Parlament poate fi considerata o forma de presiune. Astfel, sesizarea Curtii Constitutionale de catre Presedintele Romaniei sau de Consiliul Superior al Magistraturii ar deveni discutabila, iar anchetarea si judecarea faptelor de coruptie s-ar transforma in actiuni contestabile. Insasi Curtea Constitutionala ar trebui sa reflecteze serios ori de cate ori ar avea de solutionat o cauza in care implicat ar fi si Parlamentul, de vreme ce acesta evalueaza constitutionalitatea actiunilor si deciziilor altor autoritati publice", potrivit sursei citate.

"Constitutia Romaniei a construit un sistem in cadrul caruia autonomia institutionala este echilibrata prin colaborarea reciproca si cooperarea loiala a institutiilor fundamentale ale statului. Luand act de Declaratia politica adoptata de Parlament, Presedintele Romaniei va continua sa isi exercite toate atributiile constitutionale in beneficiul poporului roman, unic titular al suveranitatii nationale", se mai arata in comunicat.

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 The Times / Disperare la Kremlin! Armata Rusiei, aproape de o înfrângere umilitoare în sudul Ucrainei!

2 Era intimă cu Lavrov! / Jurnalista rusă Daria Aslamova, arestată pentru spionaj în Kosovo

3 Noul război? Amănunte care dau fiori...

4 VIDEO În prima mașină erau șase comandanți ruși care au fost „eliberați de viață”. În cealaltă, 5 soldați, „eliberați” și ei...

5 Televiziunea publică rusă în delir / Se cere deschiderea unui nou front în Germania și lovirea de către Armata rusă a Berlinului