Președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti: Suntem etnici români, deși ne spunem moldoveni

Președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti: Suntem etnici români, deși ne spunem moldoveni

Republica Moldova este printre puținele state din lume care are o sărbătoare dedicată limbii sale naționale, a declarat miercuri președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, insistând că 'suntem etnici români, deși ne spunem moldoveni', într-un discurs susținut la sediul Academiei de Științe din Chișinău cu prilejul Zilei Limbii Române, transmit Unimedia și Radio Chișinău.

'Sărbătoarea consacrată limbii române a apărut ca reacție firească a poporului la nedreptatea care i s-a făcut de-a lungul secolelor. Din 1812 până în 1989, politicile imperiilor din care a făcut parte teritoriul statului nostru au îngrădit accesul limbii române la toate nivelurile vieții sociale și politice. Această realitate istorică nu poate fi contestată. Excepție din cele aproape două secole face perioada de 22 de ani, 1918-1940, când teritoriul actual al Republicii Moldova a făcut parte din structura administrativă a statului România, iar limba română s-a manifestat firesc ca limbă de stat', a spus Nicolae Timofti, potrivit Serviciului de Presă al președinției Republicii Moldova.

În discursul său, șeful statului a vorbit despre problemele pe care le creează cele două denumiri ale aceleiași limbi care, în opinia sa, "înseamnă scindarea continuă a societății moldave, iar modificarea articolului 13 din Constituția Republicii Moldova ar reprezenta un gest de corectitudine politică și juridică din partea Parlamentului". 'Menținerea situației de ambiguitate și duplicitate, alimentată de forțe ostile nouă, este inadmisibilă. Vehicularea în continuare a două denumiri ale aceleiași limbi înseamnă scindarea continuă a societății moldave. Cine nu înțelege acest lucru este împotriva dezvoltării statului nostru. Nu mai putem continua înaintarea pe calea neadevărului. Demult trebuia să se pună capăt ezitărilor de acest gen. Suntem etnici români, deși ne spunem moldoveni. (...) Dacă ne identificăm ca moldoveni, suntem în chip firesc români. Aceasta este identitatea noastră etnică, istorică, culturală și lingvistică', a mai spus Timofti în discursul său.

În prelegerea sa, 'Limba română, politica și statul de drept', Nicolae Timofti a mai apreciat că, faptul că poemul lui Alexei Mateevici, 'Limba noastră', 'a devenit imnul de stat al Republicii Moldova este o dovadă că limba română constituie una dintre coloanele pe care se sprijină identitatea noastră etnică'.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale