Preşedintele Saied vorbeşte despre reforma Constituţiei într-o baie de mulţime la Tunis

Preşedintele Saied vorbeşte despre reforma Constituţiei într-o baie de mulţime la Tunis

Preşedintele tunisian, Kais Saied, a anunţat sâmbătă seară numirea ''în cel mai scurt timp'' a unui nou guvern şi a vorbit despre o viitoare reformă a Constituţiei, în cursul unei băi de mulţime nocturne la Tunis, notează AFP.

Un nou guvern va fi "format în cel mai scurt timp" după "selectarea celor mai integre personalităţi", a declarat Kais Saied pentru televiziunile Wataniya şi Sky News Arabia, după ce s-a plimbat, sub pază, pe bulevardul Bourguiba care traversează inima capitalei.

El nu a anunţat o dată precisă pentru formarea guvernului, adăugând: "Continuăm căutarea personalităţilor care îşi vor asuma această responsabilitate".

Şeful statului s-a referit şi la Constituţia din 2014, spunând că "o respectă, dar putem introduce amendamente la text". În opinia sa, "poporul tunisian a respins Constituţia" şi "constituţiile nu sunt veşnice".

Prin urmare, este necesar "să se amendeze, respectând Constituţia", ţinându-se cont de faptul că "suveranitatea aparţine poporului".

În ultimele zile, numeroase media au speculat cu privire la apropiatul anunţ al unui guvern provizoriu, urmat de o revizuire a Constituţiei, care va fi supusă apoi votului universal prin referendum, înainte de noi alegeri legislative.

La 25 iulie, Kais Saied l-a demis pe prim-ministru, a suspendat activităţile parlamentului şi, de asemenea, şi-a arogat puterea judiciară, pentru o lună reînnoibilă, înainte de a prelungi aceste măsuri, la 24 august, "până la noi ordine".

În imaginile difuzate pe pagina de Facebook a preşedinţiei tunisiene, şeful statului poate fi văzut mergând pe bulevard, aclamat de mulţimea care cântă imnul naţional, înainte de a se opri în faţa microfoanelor celor două canale de televiziune pentru a răspunde la un câteva întrebări.

Specialist în drept şi profesor universitar, Kais Saied se prezintă de la surprinzătoarea sa alegere la sfârşitul anului 2019, cu o largă majoritate, ca interpretul final al Constituţiei.

El s-a bazat pe articolul 80 al Constituţiei care prevede măsuri excepţionale în caz de "pericol iminent" pentru securitatea naţională, ca să justifice deciziile luate în urmă cu mai bine de o lună şi jumătate.

Numeroşi tunisieni l-au întâmpinat cu entuziasm: exasperaţi de clasa lor politică, ei aşteaptă acţiuni ferme împotriva corupţiei şi a impunităţii într-o ţară confruntată cu dificultăţi sociale şi economice grave. Dar opozanţi, partide politice, magistraţi şi avocaţi au spus că se tem de o "derivă autoritară". AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Eduard Hellvig, atac dur la medicul Cîrstoiu: „Când spectacolul începe să fie fluierat, își iau trusa de machiaj și își văd de drum”