Președintele Slovaciei, primit la Palatul Cotroceni

Președintele Klaus Iohannis l-a primit luni, la Palatul Cotroceni, pe omologul său slovac, Andrej Kiska, aflat în vizită de stat în România.

Ceremonia primirii a avut loc pe platoul oficial de la Palatul Cotroceni, unde, după intonarea imnurilor celor două state, președintele Slovaciei a dat onorul Regimentului de Gardă și Protocol.

Din delegația președintelui Klaus Iohannis fac parte vicepremierul și ministrul Economiei, Costin Borc, consilierii prezidențiali Ion Oprișor, Bogdan Aurescu, Leonard Orban, Andrei Muraru, Cosmin Marinescu, Sergiu Nistor, șeful Statului Major General, Nicolae Ciucă.

Cei doi șefi de stat vor avea convorbiri tete-a-tete și oficiale și vor susține o declarație de presă comună.

De asemenea, la Palatul Cotroceni va fi organizată o ceremonie de decorare a unor veterani de război români de către președintele Republicii Slovace, Andrej Kiska. Cei doi șefi de stat vor face și un schimb de decorații între ei.

Potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale, obiectivul principal al vizitei oficialului slovac îl reprezintă consolidarea dinamicii pozitive a relației dintre România și Slovacia, la nivel politic, economic și sectorial, precum și a cooperării pe temele europene de actualitate, într-un context marcat de numeroase provocări.

"Cei doi înalți oficiali vor discuta și decide noi modalități de întărire a excelentei relații politice bilaterale. (...) Ținând cont că Slovacia deține, în acest semestru, președinția Consiliului Uniunii Europene, discuțiile se vor axa, prioritar, pe agenda europeană. Președintele Klaus Iohannis va prezenta viziunea României referitoare la procesul de reflecție cu privire la viitorul Europei, lansat la summitul informal de la Bratislava din 16 septembrie. Cei doi președinți vor avea, de asemenea, un schimb extins de opinii cu privire la celelalte teme europene și regionale de actualitate, inclusiv politica UE de extindere și raportarea la Vecinătatea Estică", se arată în comunicatul Președinției.

În planul cooperării în cadrul NATO, președintele Iohannis va reitera necesitatea menținerii atenției Alianței asupra regiunii Mării Negre, componentă importantă a securității euro-atlantice, îndeosebi în contextul provocărilor de securitate din regiune.

Discuțiile vor viza și subiecte de actualitate ale agendei internaționale, inclusiv situația din Orientul Mijlociu.

Conform comunicatului de presă, în ceea ce privește componenta economică a relației dintre România și Slovacia, președintele Klaus Iohannis va sublinia necesitatea consolidării în continuare a acesteia, plecând de la recordul istoric al schimburilor comerciale atins în 2015, de 2,4 miliarde de euro, și aflat în creștere.

Și premierul Dacian Cioloș îl va primi luni pe președintele Republicii Slovace, Andrej Kiska.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Mesajul emoționant al unui român din diaspora, citit de CTP la Digi24: Turul II nu era pentru votul preşedinte…

2 Informație / Dăncilă a urcat în sondaje după ce a înghițit rapid votanții lui Diaconu și Cumpănașu! Alegerea pre…

3 PSD băgase statu-n buzunar! Fata lui Bădălău a încasat de la CNAIR sporuri ilegale de 75% din salariu

4 Dezvăluiri incredibile despre rețeaua de postaci plătiți de PSD! Bugete de milioane de euro pentru fake news

5 Încep să „transpire” primele cifre din sondaje. La PSD se mizează totul pe prezența scăzută

recomandări

Te ia DNA: Victor Ponta

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Cele mai înduioșătoare poze cu animăluțe pe care le-ai văzut