Preşedintele SUA anunţă că Bahrein şi Israel îşi vor normaliza relaţiile

Preşedintele SUA anunţă că Bahrein şi Israel îşi vor normaliza relaţiile

Preşedintele american Donald Trump a anunţat vineri că Bahreinul şi Israelul îşi vor normaliza relaţiile, la o lună după acordul istoric între Israel şi Emiratele Arabe Unite, relatează AFP.
 


"Încă o realizare istorică astăzi", a postat pe Twitter liderul de la Casa Albă. "Marii noştri prieteni Israel şi Bahrein au încheiat un Acord de pace", a adăugat el.

Într-un comunicat comun al SUA, Israel şi Bahrein, liderii celor trei ţări anunţă stabilirea de relaţii diplomatice între Israel şi Regatul Bahrein.
 


Normalizarea relaţiilor între Israel şi aliaţii SUA din Orientul Mijlociu, printre care şi bogatele monarhii din Golf, este un obiectiv-cheie al strategiei regionale a lui Trump pentru izolarea Iranului, duşman jurat al SUA şi Israelului.

Bahreinul şi Israelul împărtăşesc cu alte ţări arabe din regiune aceeaşi ostilitate faţă de Iran, pe care Manama îl acuză de folosirea comunităţii şiite din Bahrein împotriva dinastiei sunite la putere.

Cu prilejul unei vizite a şefului diplomaţiei americane Mike Pompeo la Manama la sfârşitul lui august, regele Bahreinului a reafirmat că ţara sa susţine crearea unui stat palestinian, părând implicit să respingă apelul Washingtonului la stabilirea rapidă de relaţii cu Israelul.

Comunicatul comun difuzat de Casa Albă precizează că Bahrein se va alătura ceremoniei de semnare a acordului de normalizare EAU-Israel prevăzute marţi la Casa Albă, în prezenţa prim-ministrului israelian Benjamin Netanyahu. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Țiitoarea l-a înșelat pe Dragnea! Încornoratul și-a făcut bagajele și a părăsit casa cumpărată cu banii lui

2 Misterul anului / Cine este bărbatul căruia îi făcea sex oral țiitoarea în filmulețul trucat care l-a enervat pe…

3 Rusia, la granițele României? / Manevra președintelui nu mai pare atât de revoltătoare, nu-i așa?

4 Rusia, la granițele României? / Misterul vizitei intempestive în SUA a șefului SRI

5 „Dă-i în cap, omoar-o!” / „Planeta Moldova”, faza pe soacre