Președintele SUA, decis să-i urmărească pe jihadiștii Statului Islamic și în Libia

Președintele SUA, decis să-i urmărească pe jihadiștii Statului Islamic și în Libia

Președintele american Barack Obama a afirmat joi că SUA sunt pregătite să-i urmărească pe jihadiștii grupării Statul Islamic (SI) și dincolo de Siria și Irak, până în Libia dacă va fi necesar, țară în care Washingtonul urmărește situația foarte atent, relatează AFP.

Puterile occidentale se tem că vidul instituțional din această țară să nu ofere un teren fertil combatanților SI și președintele american a convocat Consiliul Securității Naționale pentru a discuta despre acest dosar.

'Președintele a insistat asupra faptului că SUA vor continua să combată comploturile teroriste ale SI în oricare țări ar fi acestea', a indicat un comunicat al Casei Albe în finalul reuniunii.

'Președintele a cerut echipei sale de securitate națională să-și continue eforturile pentru întărirea guvernării și să susțină eforturile împotriva terorismului în Libia și în alte țări în care SI încearcă să-și stabilească prezența', a adăugat executivul american.

Secretarul apărării, Ashton Carter, declarase deja joi că SUA 'supraveghează foarte atent' situația în Libia, unde gruparea SI încearcă să se implanteze.

SUA 'dezvoltă opțiuni pentru ceea ce este posibil să facă în viitor', dar pentru moment 'nu au luat nicio decizie de a interveni militar', a indicat Carter într-o conferință de presă la Pentagon.

'Căutăm mai întâi să-i ajutăm pe libieni să preia controlul asupra propriei lor țări', a declarat Carter, salutând eforturile întreprinse pentru formarea unui guvern de uniune națională.

'Dar nu am luat conducerea' eforturilor internaționale pentru a-i ajuta pe libieni, Italia oferindu-se voluntară, a adăugat el.

Italienii 'au indicat că și-ar asuma această conducere' și 'noi am spus că îi vom susține', a explicat Carter.

Libia s-a prăbușit în haos după căderea colonelului Muammar Gaddafi în 2011.

Un acord încheiat sub egida ONU, care prevedea formarea unui guvern de uniune națională, tocmai a fost respins de parlamentul de la Tobruk, recunoscut pe plan internațional.

Această situație a permis în ultimele luni grupării Statul Islamic să preia controlul asupra orașului Sirta, situat la 450 km est de Tripoli, și a împrejurimilor sale.

Din Sirta, gruparea extremistă înarmată a lansat din 4 ianuarie mai multe atacuri împotriva porturilor și terminalelor 'cornului petrolier', în special ale celor de la Ras Lanouf și al-Sedra.

'Nu vrem să alunecăm spre o situație ca în Irak sau în Siria', unde Statul Islamic a ocupat părți mari din teritoriu, a subliniat Carter.

AGERPRES/(AS — editor: Lilia Traci, editor online: Irina Giurgiu)


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?

5 Nu le zice rău Ciucă...