Preşedintele sud-coreean Moon Jae-in înregistrează o popularitate record (sondaj)

Preşedintele sud-coreean Moon Jae-in înregistrează o popularitate record (sondaj)

Cota de popularitate a lui Moon Jae-in a atins cote nemaivăzute pentru un preşedinte sus-coreean aflat de un an la putere, după istorica sa întâlnire cu liderul nord-coreean Kim Jong Un, a anunţat joi un institut de sondaje, informează AFP.

Mai mult de trei alegători din patru aprobă activitatea preşedintelui, potrivit unei anchete realizate de Realmeter, proporţie la care nu putea spera niciunul dintre predecesorii săi după un an de mandat.

Potrivit Realmeter, acest rezultat reflectă "aşteptările în creştere ale publicului în ceea ce priveşte denuclearizarea Nordului şi stabilirea păcii în peninsula coreeană" după summitul istoric de vineri cu liderul nord-coreean Kim Jong Un.

Susţinerea pentru acţiunile şefului statului a crescut cu opt puncte, la 78,3%, după această întâlnire, în timpul căreia Kim şi Moon au decis să conlucreze pentru pace.

După ce a fost ales preşedinte, în mai 2017, Moon a proiectat o imagine de stabilitate şi realism, comunicând în acelaşi timp mult, explică, pentru AFP, Jeong Han-wool de la institutul Hankook Research. "Cotele de susţinere pentru Moon, care erau relativ scăzute la sfârşitul anului trecut, au crescut odată cu Jocurile Olimpice (JO) de Iarnă de la Pyeongchang", a precizat acesta.

După doi ani de tensiuni foarte puternice cauzate de programele nuclear şi balistic ale Phenianului, o destindere nesperată se profilează în peninsulă de la începutul anului. Aceasta a contribuit în special la popularitatea lui Moon, care a fost ales după ce a pledat pentru dialogul cu Phenianul şi care i-a succedat preşedintei conservatoare Park Geun-hye, care susţinea dimpotrivă o atitudine fermă.

Tensiunile s-au redus începând din momentul în care Kim a anunţat la 1 ianuarie, spre surpriza generală, că Nordul va participa luna următoare la JO din Coreea de Sud. Această decizie a declanşat o intensă activitate diplomatică ce a culminat cu desfăşurarea, vinerea trecută, a celui de-al treilea summit intercoreean din istorie.

În opinia lui Jeong, preşedintele sud-coreean ar urma să-şi menţină cota de popularitate până la alegerile locale de luna viitoare, în care formaţiunea sa, Partidul Democrat, este dată drept marele câştigător. Această formaţiune de centru-stânga este susţinută de 55% dintre alegători, potrivit celui mai recent sondaj Realmeter, comparativ cu numai 18% pentru conservatorii din Partidul Libertăţii din Coreea. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Banii din șpăgile lui Ponta sunt în Turcia / Dezvăluiri care-i vor înfiora chiar și pe procurori!

2 De citit! / Cele patru dorințe care stau la baza comportamentului uman / Memorabilul discurs al lui Bertrand Russe…

3 Fiul sultanului din Brunei, unul dintre cei mai bogați oameni din lume, a murit la 38 de ani

4 Donald Trump ar fi folosit din nou o dublură în locul soției sale. Cum arată Melania în ultimele imagini deven…

5 VIDEO Vicepreședintele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorului, chef la Runcu la ziua unui conda…