Preşedintele Trump a părăsit capitala sud-coreeană Seul, după vizita istorică în Peninsula Coreeană

Preşedintele Trump a părăsit capitala sud-coreeană Seul, după vizita istorică în Peninsula Coreeană

Preşedintele SUA Donald Trump a părăsit capitala sud-coreeană duminică seara la bordul avionului Air Force One, după încheierea unei vizite istorice în Peninsula Coreea în cadrul căreia a păşit pe teritoriul nord-coreean, o premieră pentru un preşedinte american, relatează AFP.

Donald Trump urmează să revină la Washington după ce s-a întâlnit în cursul zilei cu numărul unu nord-coreean Kim Jong Un în Zona Demilitarizată (DMZ) dintre cele două Corei. Cei doi lideri au făcut împreună câţiva paşi pe teritoriul nord-coreean, fiind a treia lor întrevedere în decurs de un an.

Liderul de la Casa Albă a trecut graniţa care marchează separarea celor două Corei, în satul Panmunjom, unde a fost semnat armistiţiul din 1953. Însoţit de liderul de la Phenian, miliardarul american a făcut câţiva paşi pe teritoriul nord-coreean.


"Este o zi minunată pentru lume", a spus Trump. "Aceasta înseamnă că vrem să punem capăt unui trecut nefericit şi că încercăm să creăm un nou viitor", a declarat liderul de la Casa Albă. Cei doi lideri şi-au strâns mâna.

La rândul său, Kim Jong Un a declarat că este convins că se pot "depăşi obstacolele" datorită legăturilor sale "minunate" cu preşedintele Trump. "Faptul că cele două ţări, în pofida unei îndelungate relaţii de ostilitate au putut să-şi strângă mâna în locul care simbolizează separarea...demonstrează că prezentul este mai bun decât trecutul'', a menţionat liderul nord-coreean. El spus că ar fi o mare onoare dacă Trump ar vizita capitala nord-coreeană Phenian, notează Reuters.

Trump şi Kim s-au întâlnit în aşa-numita Zona Comună de Securitate (JSA), Panmunjom, care este patrulată de soldaţi din ambele Corei. Preşedintele sud-coreean s-a alăturat celor doi lideri după strângerea de mână a celor doi lideri.

Preşedintele SUA Donald Trump a sosit duminică în Zona Demilitarizată dintre cele două Corei pentru o întâlnire istorică aşteptată cu numărul unu nord-coreean Kim Jong Un. Acesta a acceptat în ultimul moment o invitaţie a preşedintelui SUA de a se întâlni în DMZ, în momentul în care apropierea dintre cele două ţări dă semne de blocaj din cauza disputei asupra programului nuclear al Phenianului.

Trump şi Kim s-au întâlnit pentru prima dată în Singapore în iunie anul trecut şi au convenit să îmbunătăţească relaţiile şi să lucreze în direcţia denuclearizării Peninsulei Coreea. Dar de atunci au existat puţine progrese.

Un al doilea summit care a avut loc în februarie la Hanoi, în Vietnam, s-a soldat cu un eşec după ce cele două părţi nu au reuşit să diminueze diferenţele între cererea SUA vizând abandonarea de către Phenian a programului de arme nucleare nord-coreean şi cea nord-coreeană pentru ridicarea sancţiunilor.

Anterior, preşedintele Trump i-a declarat preşedintelui sud-coreean Moon că este ''destul timp" şi nu este "nicio grabă" pentru a ajunge la un acord privind programul nuclear nord-coreean. AGERPRES/( AS - editor: Violeta Gheorghe, editor online: Ady Ivaşcu)


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale