Președintele Ungariei, la Șumuleu Ciuc, la cea mai mare procesiune catolică din Europa Centrală și de Est

Președintele Ungariei, la Șumuleu Ciuc, la cea mai mare procesiune catolică din Europa Centrală și de Est

Președintele Ungariei, Ader Janos, participă alături de zeci de mii de pelerini din întreaga lume, la Șumuleu Ciuc, la cea mai mare procesiune catolică din Europa Centrală și de Est, cu o tradiție de 449 ani.

Indiferent de vârstă, pelerinii s-au îndreptat încă de dimineață către altarul în aer liber de pe muntele Șumuleu, aflat la marginea municipiului Miercurea Ciuc, purtând în mâini crengi verzi și steaguri religioase și rostind rugăciuni. Conform tradiției, mai întâi s-au oprit la Catedrala franciscană de la Șumuleu Ciuc și s-au rugat la statuia făcătoare de minuni a Fecioarei Maria, care se află în centrul acestui pelerinaj.

Există credincioși care nu au folosit ruta obișnuită pentru a ajunge la altarul în aer liber, ci au urcat spre locul slujbei pe un deal abrupt, denumit și "Drumul Crucii", care pornește la câteva sute de metri de catedrala franciscană și pe care se află 14 cruci ce simbolizează locurile de oprire ale lui Isus pe Golgota.

Oamenii au venit la pelerinaj din toată Europa, dar și din SUA sau Australia și spun că în fiecare an fac tot posibilul să fie prezenți și să se roage Fecioarei Maria, pentru "sănătate, noroc, pace și bucurie".

Numărul pelerinilor va mai crește, mulți continuând să urce pe Dealul Șumuleu și după începerea liturghiei.

La evenimentul religios participă președintele Ungariei, Ader Janos, alături de soția sa, Herczegh Anita, precum și vicepremierul Ungariei Semjen Zsolt.

Niciuna dintre oficialități nu va face declarații și nu va rosti discursuri, reprezentanții Ordinului Franciscanilor, care organizează pelerinajul, dorind, în acest fel, să nu dea evenimentului religios conotații politice.

În jurul orei 12.30 a început Sfânta Liturghie de Rusalii, oficiată de arhiepiscopul catolic de Alba Iulia, dr. Jakubinyi György, care va dura aproximativ două ore, timp în care pelerinii prezenți se vor ruga și vor intona cântece religioase. Singurul invitat al slujbei de Rusalii este preotul paroh Csintalan László.

Pelerinajul de Rusalii de la Șumuleu Ciuc are o tradiție de secole, iar în acest an se desfășoară sub motto-ul 'Fii binecuvântată, Fecioară Preasfântă, Doamna Milostivirii!', întrucât, potrivit organizatorilor, "Sanctitatea sa, papa Francisc le-a propus în mod expres tuturor diacezelor să deschidă poarta sacră a milostivirii".

Pentru buna desfășurare a evenimentului au fost mobilizați peste 500 de jandarmi, polițiști și pompieri, la fața locului fiind amplasate mai multe puncte fixe de prim ajutor, iar 20 de ambulanțe sunt pregătite să intervină dacă pelerinii vor avea problema medicale.

AGERPRES (AS-autor: Gina Ștefan, editor: Mihai Simionescu, editor online: Gabriela Badea)


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

3 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

4 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…