Președinția Ucrainei propune o întâlnire între Volodimir Zelenski și Viktor Orban: reacția Budapestei

Președinția Ucrainei propune o întâlnire între Volodimir Zelenski și Viktor Orban: reacția Budapestei

Andrii Iermak, şeful de cabinet al preşedintelui Volodimir Zelenski, a afirmat miercuri că ar dori să organizeze un dialog la vârf între Kiev şi Budapesta în contextul opoziţiei Ungariei faţă de aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană, informează agenția de presă Reuters, preluată de Agerpres .

Colaj cu Volodimir Zelenski (stânga) și Viktor Orban FOTO Arhivă

Oficialul ucrainean de rang înalt a menţionat că a discutat cu ministrul ungar de Externe Peter Szijjarto despre o eventuală întâlnire între Volodimir Zelenski şi prim-ministrul Viktor Orban, al cărui partid s-a opus public începerii negocierilor de aderare.

Cei doi lideri au acceptat „să lucreze la stabilirea unei date convenabile pentru o astfel de întâlnire”, a scris Iermak pe canalul său de Telegram.

La rândul său, Szijjarto a declarat că Ungaria este deschisă faţă de ideea dialogului direct cu Ucraina „numai dacă are sens, dacă există o şansă ca întâlnirea să aibă un rezultat pozitiv”. „În acest scop sunt necesare pregătiri serioase şi discuţii preliminare”, a subliniat diplomația ungară.

Pentru începerea negocierilor de aderare cu Ucraina şi Republica Moldova, conform recomandării Comisiei Europene, este nevoie de acordul unanim al celor 27 de state membre UE, la summitul de săptămâna viitoare. Ucraina, care rezistă din februarie anul trecut invaziei ruse, consideră aderarea la UE un pas important pentru apropierea sa de Occident, notează Reuters.

Ungaria a cerut recent o revizuire a politicii Uniunii Europene faţă de Ucraina, nefiind de acord cu Germania, Lituania, Finlanda şi Irlanda, care susţin apropierea rapidă a Kievului de blocul comunitar.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 După America Express, copiii Andreei Esca fac din nou echipă la Antena 1. Alexia Eram: „M-am simțit foarte bine la filmări”

3 „Ar fi primul val al ofensivei”

4 Voi vedeți ce se întâmplă în Polonia?

5 Ovidiu Popescu, umilință maximă din partea patronului. Cu ce echipă va semna cel mai vechi om din lotul FCSB