Presiunea aerului de la bordul staţiei spaţiale, restabilită după o posibilă ciocnire cu un micrometeorit

Presiunea aerului de la bordul staţiei spaţiale, restabilită după o posibilă ciocnire cu un micrometeorit

Presiunea aerului de la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS) a fost restabilită în totalitate după o posibilă coliziune cu un micrometeorit, a anunţat vineri agenţia spaţială rusă Roscosmos, citată de DPA.

Presiunea aerului este ''în parametri prevăzuţi'', a indicat Roscosmos în cadrul unui comunicat.

''Nimic nu ameninţă siguranţa sau sănătatea echipajului'', se precizează în document.

O microfisură la nivelul secţiunii ruseşti a staţiei spaţiale ar fi fost cauzată de un ''micrometeorit'', după cum a declarat directorul Roscosmos, Dmitry Rogozin, într-un comentariu difuzat de agenţia de presă Ria Novosti. "Am avut noaptea trecută o situaţie de urgenţă la bordul ISS: o scurgere de oxigen şi o scădere a presiunii. Au fost luate măsuri pentru a descoperi originea lor, iar echipajul american s-a reunit în segmentul rusesc al staţiei", a declarat Rogozin.

Cosmonautul rus Sergei Prokopyev a ''utilizat adeziv epoxidic pentru a astupa fisura identificată ca sursă de scurgere'', a indicat agenţia spaţială americană NASA în cadrul unui comunicat.

Ca răspuns la scurgerea de oxigen, controlorii de zbor din Moscova au crescut presiunea pe staţie utilizând oxigen dintr-o navă cargo andocată la laboratorul orbital, a precizat NASA.

La bordul ISS se află, începând din 21 martie, astronauţii americani Drew Feustel şi Richard Arnold şi cosmonautul rus Oleg Artemiev. Echipajul staţiei a fost completat începând din 8 iunie cu rusul Serghei Prokopiev, americanca Serena Aunon-Chancellor şi germanul Alexander Gerst.

Staţia Spaţială Internaţională, unul dintre rarele exemple ce marchează cooperarea dintre Rusia şi Statele Unite într-un context de tensiuni diplomatice fără precedent între cele două ţări după Războiul Rece, se află pe orbită din 1998 la aproximativ 400 de kilometri deasupra Terrei şi se deplasează cu o viteză de 28.000 de kilometri pe oră.

Şaisprezece ţări participă la proiectul ISS, care a avut un cost total de 100 de milioane de dolari, finanţat în mare parte de Statele Unite şi Rusia.AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Cum și-a pierdut Mihaela Rădulescu virginitatea

2 Andrei Caramitru pune tunurile pe OMV: „Există suspiciuni de sabotare a economiei României și de furt generalizat”

3 Nouriel Roubini / „Se profilează mama tuturor crizelor economice”

4 Generalul din fruntea Armatei Poloniei: „Ne-am luat valizele cu bani și mergem, la dracu în praznic, în jurul lumii și încercăm să cumpărăm”

5 VIDEO Voi vedeți ce-au scos turcii din „cutia cu maimuțe”?