Prețul energiei electrice pe bursă a ajuns la nivelul record de 100 de euro/MWh, luni dimineața

Prețul energiei electrice pe bursă a ajuns la nivelul record de 100 de euro/MWh, luni dimineața

Prețul energiei pe piața spot a bursei de energie OPCOM a ajuns la 449 de lei (100 de euro) pe MWh luni dimineața între orele 9:00 și 10:00, nivelul fiind egal cu cel de pe bursele din Ungaria, Slovacia și Cehia, potrivit datelor de pe site-ul OPCOM.

Aceasta deoarece, în ultimele zile, consumul de energie al României a crescut la cote maxime, de peste 9.700 de MW, cu un vârf de 9.730 de MW marți seara.

Prețul de luni de pe piața spot (Piața pentru Ziua Următoare — PZU) este cu 40% mai mare decât cel din urmă cu două săptămâni, înainte de episodul de ninsori și ger, când energia se tranzacționa cu maximum 320 de lei pe MWh.

Totodată, prețul de luni este aproape dublu față de cel înregistrat în urmă cu un an în această perioadă, când, în ziua de 18 ianuarie 2016 (o zi de luni), cotația maximă era de 239 lei pe MWh.

Prețul de luni pe de piața spot românească a fost, la un moment dat, chiar mai mare decât pe celelalte piețe din regiune. Astfel, la ora 5:00, prețul din România era 49 euro pe MWh, în timp ce în Ungaria era 44 de euro, iar în Cehia și Slovacia, 38 de euro pe MWh.

La acea oră, România chiar a importat anumite cantități de energie, cea mai mare fiind de 182 de MW la ora 5:52, potrivit datelor Transelectrica.

Luni, la ora 11:10, producția României era 10.526 MW, din care 9.027 MW consumul intern și 1.499 de MW export.

Guvernul a aprobat, în ședința de joi, o Hotărâre care prevede, printre altele, că pot fi interzise exporturile de energie electrică în situații de criză. Alte măsuri prevăd trecerea centralelor pe combustibil alternativ (păcură), dar și limitarea aprovizionării cu energie pentru unii consumatori industriali.

Hotărârea este o măsură preventivă și temporară care poate fi aplicată doar în condițiile apariției unei situații de criză pe piața de energie în perioada următoare (16 ianuarie — 15 februarie 2017) și doar dacă este amenințată siguranța populației ori a Sistemului Electroenergetic, se arată într-un comunicat al Ministerului Energiei.

Președintele Asociației Furnizorilor de Energie Electrică din România, Ion Lungu, a declarat, pentru AGERPRES, că măsura luată de Guvern privind posibilitatea de a se interzice exporturile de energie în situație de criză este una firească, însă, dacă se va ajunge aici, decizia trebuie anunțată înainte de a se închide piața de echilibrare, pentru ca exportatorii să găsească alte soluții de a-și vinde energia.

"Este un drept al statului român să aplice măsurile de salvgardare, care implică și acest lucru. Legea dă dreptul statului să aplice aceste măsuri, chiar dacă ele perturbă într-un fel buna desfășurare a pieței. Însă este dreptul statului, nimeni nu poate să conteste acest lucru și mi se pare firesc", a susținut președintele AFEER.

Lungu a subliniat că este extrem de important ca, în momentul în care se va aplica, decizia să fie anunțată din timp, înainte de închiderea pieței de echilibrare, pentru ca exportatorii să aibă timp să găsească alte soluții de a-și vinde energia și să nu rămână în dezechilibru.

"În urmă cu câțiva ani (februarie 2012 — n.r.) a mai fost o situație de acest gen. Atunci a fost o situație extrem de neplăcută, pentru că s-a aplicat măsura tăierii exportului după închiderea pieței de echilibrare. Ar fi corect să se anunțe înainte, astfel încât furnizorii și cei care fac exporturi să-și ajusteze pozițiile fie pe piața de echilibrare, fie să încerce să găsească alte piețe, să nu fie în situația în care să facă notificările privind planurile lor de export și apoi să nu mai poată face acel export. Acesta ar fi un lucru esențial", a susținut Lungu.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

5 Foarte interesante amănunte...